EÜ’de miniklere “Bitkilerin DNA İzolasyonu” eğitimi

Gamze Asav – Ayşe Kartal – Berdan Dinçer – Alparslan İnaç

Ege Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEÇEM) tarafından düzenlenen “EGEÇEM 2020 Kış Okulu” eğitimleri kapsamında, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Arş. Gör. Dr. Türkan Ercan Özaydın tarafından “Bitkilerin DNA İzolasyonu” eğitimi gerçekleştirildi.

EÜ Eğitim Fakültesinde “EGEÇEM 2020 Kış Okulu” minikleri hem eğitmeye hem de eğlendirmeye devam ediyor. Eğitimler kapsamında “Bitkilerin DNA İzolasyonu” eğitimi gerçekleştirildi. Eğitim ile çocuklara fen ile ilgili olumlu tutum geliştirmelerini ve motivasyonlarını arttırarak fen bilimini sevdirmeyi amaçladıklarını söyleyen Dr. Özaydın, “Yıllardır öğretmen adaylarımıza fen bilimleri deneyleri yaptırıyorum. EGEÇEM açıldığından beri hemen hemen her yaş grubuna çeşitli eğitimler veriyoruz. Bugün yaptığımız deneyde soyut bir kavram olan DNA’nın somutlaştırılmasını sağladık. Fen deneylerinin temel amacı soyutu somuta çevirmek ve aynı zamanda kalıcılığını arttırmak. DNA, en basitinden en gelişmişine kadar her canlının hücrelerinde kendine özgü bir şekilde bulunur. DNA her canlının proteinlerini ve enzim sentezlerini yönetiyor. Hücrelerdeki reaksiyonlar bu sayede gerçekleşiyor. Bu deneyde de her hücrede, canlıda bulunan önemli molekülleri basit malzemeler ile soyut biçimden somut biçime dönüştürdük “ dedi.

Çocuklar eğitim sırasında ilgi duydukları fen bilgisi konularını eğlenceli deneyler yaparak öğrenme fırsatı buldular.