Ege’de “12. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İzmir Bölge Yarışması Ödül Töreni ” gerçekleştirildi

İZMİR(Ege Ajans)-  Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen “12. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İzmir Bölge Yarışması Ödül Töreni” gerçekleştirildi.

Törene, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Saffet Gönül, İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan, Ege Üniversitesi Bilim-Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi(EBİLTEM) Müdür Vekili Prof. Dr. Hasan Yıldız,  TÜBİTAK Ortaokul ve Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmaları İzmir Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Serdar Korukoğlu, ilçe milli eğitim müdürleri, yarışmaya katılan okulların müdürleri, öğretmenleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Yarışmaya Ege Bölgesi’nden okullar katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Saffet Gönül,  “Gençlerimizin yüzüne bakınca bir sonraki Einstein’ı, bir sonraki Aziz Sancar’ı, bir sonraki Nietzsche’yi, bir sonraki Galileo’yu gördüm. Hepimizin ortak yanı, bu yaşlarda bilime ve teknolojiye merak salmamız” diye konuştu.

TÜBİTAK Ortaokul ve Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmaları İzmir Bölge Koordinatörü ve  Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Müdürü Vekili  Prof. Dr. Serdar Korukoğlu, “ TÜBİTAK, Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca bu yıl 12. si düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasının İzmir Bölge Sergimizde sizlerle birlikte olmanın mutluluk ve heyecanını yaşıyoruz.  2017 yılına kadar Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji alanları olmak üzere Matematik ve Fen Bilimleri alanları olarak gerçekleştirilen yarışmada alan sayısı bu yıl dört yeni alanın eklenmesiyle sekiz alana çıkartılmıştır. Yeni alanlar Değerler Eğitimi, Kodlama, Tarih ve Türkçe alanlarıdır. Böylelikle Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması, temel bilimlerin dışında sosyal ve teknolojik alanlara da yayılmış bulunmakta ve öğrencilerimizin temel ve sosyal bilim alanlarında çalışmalar yapmasını teşvik etmeyi, çalışmalarını yönlendirmeyi, sorgulama, araştırma ve çözüm bulma becerilerinin geliştirilmesini hedeflemektedir” dedi.

YARIŞMAYA,   11 BİN 352 PROJE BAŞVURUSU YAPILDI

Yarışmaya   11 bin 352 proje başvurusu gerçekleştirildiğini ifade eden  Prof. Dr. Korukoğlu, “Bu başvurulardan 635 adedi İzmir Bölgemizden yapılmıştır. Bölgemizden yapılan proje başvurularının Bölgemizi oluşturan illere göre dağılımı; İzmir 411, Aydın 88, Muğla 45, Manisa 43, Uşak 34 ve Denizli 14 başvuru şeklindedir. Bölgemiz başvurularının alanlara göre dağılımı ise Biyoloji 108, Değerler Eğitimi 64, Fizik 139, Kimya 40, Kodlama 53, Matematik 156, Tarih 34 ve Türkçe 41 şeklindedir. Bölgemize ait proje başvuruları bölgemizdeki üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan jüriler tarafından incelenmiş ve bu kitapta özetleri yer alan 80 proje İzmir Bölge sergimize davet edilmiştir. Sergilenecek projeler;  Matematik 20, Fizik 17, Biyoloji 14, Değerler Eğitimi 8, Kodlama 7, Kimya ve Türkçe 5’er ve Tarih 4 proje şeklindedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Serdar Korukoğlu, “İzmir Bölge Sergimizde jürilerimizin yeniden değerlendirmeleri sonucunda bölge derecelerimiz belli olacak ve bölge birincilerimiz diğer bölge birincileri ile birlikte Türkiye Final Sergisi’ne davet edilecektir. Bölge yarışmamıza proje başvurusu yaparak bilimsel çalışma yapmayı, sorunlara çözüm getirmeyi, birlikte takım çalışması yapmayı öğrenen ve deneyim kazanan tüm öğrencilerimizi ve yetiştirmelerinde emeği geçen öğretmenlerini, okul yöneticilerini ve öğrencilerimizin ailelerini kutluyorum. Önümüzdeki yıllarda Bölgemizdeki başvuru sayısının artmasını ve daha fazla öğrencimizin bu deneyimi yaşamalarını diliyorum” dedi.

Yarışmada Biyoloji Dalında Birinciliğe; Yusuf Kaan Ateş, Su Eda Çokoğlu, Edanur Özcan layık görüldü.  Fizik Dalında; Doğa Erduygun, Ali Naip Sabuncu, Yusuf Kaan Gökalp, Yaren Sakin, Kodlama Dalında; Altuğ Özsoy; Matematik dalında; Yağız Hoşgör, Nazlı Emek Yılmaz, Elif Naz Çamkıran, Sualp Saraç, Kemal Efe Yazar birincilik ödülünü kazandılar. Tarih Dalında; Şebnem Varol, İdil Bildirici, Türkçe Dalında ise; Gülce Kurşun, Mustafa Ege Kaya birinciliği kazandı.

 Yarışmacılara ödüllerini; Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Saffet Gönül, İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan,  EBİLTEM Müdür Vekili Prof. Dr. Hasan Yıldız, TÜBİTAK Ortaokul ve Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması İzmir Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Serdar Korukoğlu verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir