EÜ’de “EGEÇEM 2020 Kış Okulu” başladı

EGEÇEM Kış Okulu 13 farklı eğitim içeriği ile minikleri hem eğlendiriyor hem eğitiyor

EÜ’de “EGEÇEM 2020 Kış Okulu”  başladı

Tülay Çolak-Delil Ekin

Ege Üniversitesi Çocuk Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEÇEM) tarafından düzenlenen  “EGEÇEM 2020- Kış Okulu”  eğitim programı başladı. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Derslikleri Binası’nda verilen eğitimlere İzmir’in çeşitli okullarından 7 – 18 yaş aralığındaki çocuklar katılım gösterdi. Eğitimin ilk gününde öğrenciler hem bilgilendi hem de gönüllerince eğlendiler.

EGEÇEM Merkez Müdürü ve EÜ Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Pınar Çavaş, “Çocukların bilimi, sanatı, sporu sevmelerini, keşfetmelerini, bilimsel konuları çözümleyebilecek etkinlikler yapmalarını sağlamak ve Ege Üniversitesinin sahip olduğu imkânları onlarla buluşturmak amacıyla Kış Okulu programımızda birçok farklı etkinlikler düzenledik.  EGEÇEM Kış Okulu programında 13 farklı eğitim içeriği ile programa katılacak olan çocukların, tatil dönemlerinde etkili ve eğlenceli vakit geçirmelerini hedefliyoruz. Her bir eğitimimizin saati ve içeriği farklıdır. Bu eğitimlerin içerikleri bilimsel, sanatsal ve teknolojik olarak değişiyor. Bu eğitimlerde özellikle amacımız çocukların bilim, teknoloji ve sanat alanlarında farkındalıklarını geliştirmek,  tatil dönemlerinde onların zamanlarını en etkili ve verimli şekilde geçirmesine katkı sağlamak” dedi.

EGEÇEM Sosyal Sorumluluk Projesi

EGEÇEM olarak “Çocuklar Eğlenerek Öğreniyor” sosyal sorumluluk projesi ile dezavantajlı çocukların da eğitim programlarına dâhil edildiğini belirten Doç. Dr. Pınar Çavaş, “EGEÇEM, ilkini yaz döneminde gerçekleştirip başarıyla sonlandırdığı sosyal sorumluluk projelerine Ege Çocuk Üniversitesi’nde Eğlenerek Öğreniyoruz-2 ‘Kış Okulu-2020’ ile devam ediyor. Sosyal sorumluluk projeleri konusuna son derece önem veren merkez bu proje ile Ege Üniversitesi’nin sahip olduğu bilimsel, kültürel, sosyal ve sportif olanaklar çerçevesinde özellikle sosyo-ekonomik seviyesi düşük ailelerden gelen ortaokul öğrencilerinin ilgisini çekecek ve onların bu alandaki bilgi, beceri ve deneyimlerine katkıda bulunacak etkinliklere katılımlarını sağlamayı amaçlıyor.  Projeye, üniversitemizden Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Fen Fakültesi ile Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi, Tabiat Tarih Müzesi ve Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi öğretim elemanları katkı sunacak. Kış okuluna Bornova-Çamdibi Ferit Bahriye Ergil Ortaokulu’ndan 9-14 yaş arası 21 öğrenci ücretsiz olarak katılacaklar. Beş gün olarak planlanan kış okulunda Yaratıcı Drama, Lego Boost ile Robotumu Tasarlıyorum, STEM Uygulamaları, Astronomi Etkinliği, Stop-Motion Animasyon Film Atölyesi, Bitkilerden DNA İzolasyonu, Bilgisayarda Çizim Oyunu Oynuyorum gibi etkinliklerin yanı sıra Tabiat Tarihi Müzesi, Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi ve Botanik Bahçesi’ne geziler düzenlenecek. Kış Okulu’nun sonunda düzenlenecek sertifika töreninde Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak tarafından verilecek katılım sertifikaları ile kış okulu sona erecek” dedi.

“Kodlama Yapıyorum, Kodlamayı Öğreniyorum”

“Kodlama Yapıyorum, Kodlamayı Öğreniyorum” eğitimini veren EÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jale İpek, “Eğitimimiz 9-14 yaş aralığındaki çocuklar için hazırlandı. Buradaki temel amaç, matematiksel problem çözme, analitik düşünme, olayların sıralanışı, sebep- sonuç gibi gerçek yaşantıda tasarlanmış bir olayın ya da yaşadığımız olayların bilgisayar programındaki algoritma düşünce mantığını onlara verebilmek ve oraya nasıl aktaracağımızı öğretip o geçişi sağlamak. Yaş gruplarına göre ‘Codec’ programlama eğitimi veriyoruz.  Eğitim tamamlandıktan sonra öğrenciler artık olayların sıralanışını bilgisayara aktarabilecekler. Yani oynadığı oyunun geri plandaki kodlarının neler olduğunu bilecek aslında yeni bir dil öğrenecekler” diye konuştu.

“Akıl ve Zekâ Oyunları”

Kış Okulu kapsamında EÜ Eğitim Fakültesi Yüksek Lisans Öğrencisi Aslıhan Ayar tarafından   “Akıl ve Zekâ Oyunları” eğitimi veriliyor. Ayar,  “Akıl ve zekâ oyunları, öğrencilerin birçok becerilerini geliştirdiği oyunlardır. Özellikle stratejik düşünme, yaratıcılık ve analitik düşünme gibi becerileri geliştiriyor. Biz de bu eğitim kapsamında öğrencilerimize dört farklı oyun oynatmayı planlıyoruz. İki oyunumuz var, bunlar koridor ve korteks fırtınası, bu oyunlar öğrencilerin stratejik düşünme ve öğrenme becerilerini, nasıl düşündüklerini fark etmelerini sağlayan oyunlar” dedi.

Akıl ve zekâ oyunlarının sadece bilgisayar becerilerini değil aynı zamanda sosyal ve duygusal becerilerini de geliştirdiğini ifade eden Ayar, “Koridorda dokunduğu taşı oynama gibi bir oyunumuz var, o oyun sayesinde dürtü kontrolü sağlanıyor. Öğrenciler oyunları oynarken iletişim becerilerini geliştiriyorlar. Özellikle saygı, sırasını bekleme gibi birçok beceriyi geliştiriyorlar” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir