EÜ’den “Uluslararası Ebelik Sempozyumu”

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Doğrultusunda Ebelik

 EÜ’den “Uluslararası Ebelik Sempozyumu”

Tuğçe Karayel- Müzeyyen Öztürk

Ege Üniversitesi’nde (EÜ)  Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü ve Ebelikte Araştırma Geliştirme Derneği işbirliğiyle “Uluslararası Ebelik Sempozyumu” düzenlendi. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Doğrultusunda Ebelik teması ile açılışı yapılan sempozyum,  EÜ Tıp Fakültesi 20 Mayıs Amfisinde gerçekleştirildi. Sempozyumda üreme sağlığının önemi, ebenin rolüne ilişkin güncel bilgiler ve yenilikler aktarıldı.

Sempozyuma; EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Asiye Durmaz Akyol ve Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hafize Öztürk Can, WHO Üreme Sağlığı ve Araştırmaları Departman Koordinatörü Dr. Lale Say ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Uluslararası Ebelik Sempozyumu’nu birlikte gerçekleştiriyoruz, Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü’ne bu konu için destek verdik.  Farklı bir bilgi çağındayız, sizlerin Dünya Ebelik Tarihini iyi okumanız gerektiğini düşünüyorum. Şu an ülkemizin nüfus ön görüsü yaşlı nüfusa doğru gidiyor.  Bu durum gerek ekonomimiz gerekse toplum sağlığı açısından çok önemli bir konu. Çin önceleri insan gücü nedeniyle iş gücü ucuz, doğum çok oluyor diye eleştiriliyordu fakat şu anda devletler açısından nüfus gücü çok ciddi bir güç konumunda. Bu gücü teknolojiyle birleştirince dünya ekonomisinde önlerde olursunuz. Bu örnekle anlatmak istediğim, ebelikte işin psikolojisini, sosyolojisini, tarihini ve dünya nüfus hareketlerini stratejik anlamda takip etmek gerekiyor.  İşiniz için önemli bir diğer alan ise elbette,  anne ve çocuğun sağlığı. İlk bir yıllık süreçteki gelişim evreleri çok önemli, bu konuları da görüşebileceğiniz bir alan olarak bu sempozyumu çok değerli buluyorum.” dedi.

Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Asiye Durmaz Akyol, “Ülkemizde genel olarak ebelik eğitiminin son beş yılda oldukça ivme kazandığını görüyoruz. Ancak Ebelik öğrencilerin tercih ettiği bir meslek olmasına rağmen aynı oranda akademik personel yetiştirilemediği ya da bu alanda sayısal olarak istenilen seviyede olunmadığını görüyoruz. Biz ise İzmir’de bulunan üniversiteler arasında EÜ Ebelik Bölümü olarak önde olmayı sürdürüyoruz. 1996 yılında İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu olarak başlayan Ebelik Lisans eğitimi, 2015 yılından itibaren şu an içinde yer aldığımız Sağlık Bilimleri Fakültesi içerisinde Ebelik bölümü olarak eğitimini sürdürüyor. Ebelik bölümüne baktığımızda tercih sıralamasında Türkiye genelinde devlet üniversiteleri arasında dördüncü sırada yer aldığını görüyoruz. Aynı zamanda Ege Üniversitesi’ni tercih ederek yerleşen ve ilk sırada yerleşen yüzdeliğe baktığımızda da ilk yüzde 25 arasında yer aldığını görüyoruz” diye konuştu.

“Anne ve çocuk sağlığı açısından anahtar rol oynuyoruz”

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Doğrultusunda Ebelik konusunu anlatan Doç. Dr. Hafize Öztürk Can, “Sürdürülebilir kalkınma hedefleri, gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesini tehlikeye sokmadan bugünkü kuşakların ihtiyaçlarını karşılamak anlamına geliyor. Sürdürülebilir kalkınmanın hedeflerinin amacı; dünyamızın karşı karşıya olduğu acil çevresel siyasi ve ekonomik sorunları ele alıp çözümünde evrensel hedefler oluşturmaktır. Bu hedefler şunlardır;  2030 yılına kadar küresel anne ölüm oranlarının düşürülmesi, yeni doğanların ve beş yaş altı çocukların ölümlerinin önlenmesi, bulaşıcı hastalıların önlenmesi ve onlarla mücadele edilmesi, korunma ve tedavi yoluyla bulaşıcı olmayan hastalıkların ve erken ölümlerin azaltılması, akıl sağlığının ve esenliğinin desteklenmesi, ilaç bağımlılığının, alkolün zararlı etkileri dâhil olmak üzere madde bağımlılığının engellenmesi ve tedavi edilmesi, güçlendirilmesi açısından önemli. Bu kapsamda ebeler olarak bizler yeni doğanın yaşama sağlıklı başlangıcından başlamak üzere, yeni doğanların ve annelerin geleceğini sahiplenmesi açısından da bizler anahtar rol oynamaktayız” dedi.

Sempozyum açılışının sonunda EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak tarafından WHO Üreme Sağlığı ve Araştırmaları Departman Koordinatörü Dr. Lale Say’a “Teşekkür Belgesi” verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir