Özkan “Rosetta Stone, dili anadil mantığıyla öğretiyor”

Ege’de “Rosetta Stone” Tanıtıldı

 Özkan “Rosetta Stone, dili anadil mantığıyla öğretiyor”

 Ahsen Bengisu Akdoğan   

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda “Rosetta Stone” adlı online dil eğitim aracının tanıtımı yapıldı.

Akademik, idari personeli ve öğrencileri için nitelikli eğitim olanaklarını arttırmak amacıyla 30 ayrı dil eğitimini içeren “Rosetta Stone” dil eğitim aracına abone olan Ege Üniversitesi’nde,  EBSCO Bilgi Servislerinin Müşteri Temsilcisi Uğurcan Özkan Rosetta Stone ile ilgili bilgiler paylaştı. Etkinliğe, Ege Üniversitesi’nin farklı fakültelerinden öğrenciler ve akademisyenler katıldı.

Rosetta Stone’nin  dünyada en çok tercih edilen eğitim aracı olduğunu söyleyen Uğurcan Özkan, “Türkiye’de de kurumsal anlamda yeni yeni sağlanmaya başlandı, önceleri yalnızca bireysel olarak kullanıcı erişimine izin veriyordu. İnternetten herhangi bir kullanıcı Rosetta Stone’ye abonelik gerçekleştirebiliyor. Fakat bunun belli bir ücreti var, altı aylık sürelerle ücretlendirme yapılıyor. Bir dil için yaklaşık 200 Euro gibi bir ücreti var ancak kütüphaneniz sizin için bu uygulamaya abone oldu. Bu abonelik dönemleri altı aylık süreçlerle de değil yılık süreçlerle gidiyor ve içerisinde bir değil, otuz adet dil var. Bu otuz adet dilin tamamını kullanabiliyorsunuz, yani aynı anda iki dil çalışabilirsiniz” dedi.

Online dil eğitimi kullanan ve kullanmayan üniversite öğrencilerine yönelik yapılan araştırmanın önemli bulgularına işaret eden Özkan, “Deney gruplarından biri yalnızca okul dersleriyle İngilizce eğitimi alırken, diğeri aynı zamanda Rosetta Stone ile bu dersi alıyor. 21 saatlik ders sonunda Rosetta kullanan öğrencilerin notlarında kullanmayanlara göre ciddi oranda artışlar gözleniyor” diye  konuştu.

“Geleneksel dil öğrenme ve öğretme yöntemlerinin dışında”

Konuşmacı Uğurcan Özkan, “Rosetta Stone’nin çok fazla tercih edilmesinin nedeni kullandığı yöntem: Dili anadil mantığıyla öğretme yöntemi. Bir bebek, bir çocuk dili nasıl öğreniyorsa burada da o yöntem izleniyor. Geleneksel dil öğrenme ve öğretme yöntemlerinin dışında. Dil kullanımını sezgisel hale getirmeyi planlıyor, yani günlük kullanımda işinizi kolaylaştırmayı hedefliyor. İçerisinde bol miktarda görsel ve tekrar yer alıyor” dedi.

Gramer bilgisinin yanı sıra konuşma, dinleme ve yazma alıştırmalarının dili öğrenmede oldukça önemli olduğunun altını çizen Özkan, “Sesli alıştırmalarda sistem kelimeleri telaffuz etmenizi isteyecek, eğer telaffuzunuz yeterince iyi değilse sizi tekrar etmeye yönlendirecek. Böylece kelimenin yazılışını ve okunuşunu en doğru şekilde öğrenmenizi sağlayacak” diye konuştu.

Konferans sırasında katılımcıların mobil uygulamaya nasıl giriş sağlayacaklarını anlatan Özkan, “Bunun en güzel yanı sadece kampüste kullanmak zorunda olmamanız. Dilediğiniz zaman dilediğiniz yerde uygulamayı kullanabileceksiniz. Tek yapmanız gereken Ege Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın internet sayfasında bulunan eklentiden Rosetta Stone uygulamasını indirmek ve adımları izlemek” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir