Ege’de “İş ve Emek Piyasalarında Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı” Konferansı

İpek Kırca – Gizem Güney

Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “İş ve Emek Piyasalarında Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı” konferansı gerçekleştirildi. EÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe EÜ İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Elif Üstündağlı Erten, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansı  İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Şentürk verdi.

Türkiye’de ve küresel olarak geçerli olan  trendlerde nelerin iş piyasasında kadınların konumunu belirlediğine değinen Doç. Dr. Şentürk “Piyasadaki konumumuzu belirleyen etkenler piyasanın itici ve hanenin çekici güçleridir. Piyasa sizi dışarı iterken, hane sizi içeri çekiyor. Bu iki güç hem kadınların işe katılımlarına engel olabiliyor hem de katıldıktan sonra ne tür şekilde istihdam edeceklerini belirliyor” dedi.

Eğitim, kadının zihniyetini değiştiriyor

Piyasanın en etkili itici gücünün eğitim farkı olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Şentürk,  eğitim düzeyinin iş niteliğini belirlediğini ve maaş farklılıklarını yarattığına dikkat çekti. Doç. Dr. Şentürk, “Dünyada kadın erkek eğitim düzeyi arasındaki fark giderek azalıyor, bu çok önemli. Kadının eğitim düzeyinin artmasıyla beraber  zihniyeti değişiyor” dedi. Doç. Dr. Burcu Şentürk konuşmasında toplumsal cinsiyetin meslek seçiminde de etkili olduğunu; erkeklerin daha çok mobilite işlerde, kadınların ise hizmet piyasasında yer aldığına değindi. İş ve emek piyasasında toplumsal cinsiyet ayrımcılığına bir örnek olarak Doç. Dr. Şentürk, “Kadın ve erkek hemşirelerden daha çok erkeklerin idari işlerde yer alması, kadınların bunu kabul etmesi en açık örneklerdendir. Aslında mesleklerin bir cinsiyeti yok. Bunlar tamamen toplumdan topluma değişiyor” dedi.

İş ve emek piyasasında cinsiyet ayrımcılığının düzelmesi için en büyük etkenin eğitim olduğunun altını çizen Doç. Dr. Şentürk, “Öneri olarak ben şunu diyebilirim aslında; bu sistemi düzeltmek istiyorsak yüksek öğrenimi desteklemeli ve bakım hizmetlerini çoğaltmalıyız” dedi.

Konferans öğrencilerin sorularının cevaplanmasıyla son buldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir