Ege’de Konservatuvarlının Kariyer Yolculuğu Semineri

Mashal Haidari – Gizem Güney

 Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı tarafından “Konservatuvarlının Kariyer Yolculuğu” semineri gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Konservatuvar Etkinlik Salonu’nda düzenlenen seminere EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Hakan Cevher, Müdür Yardım Öğretim Görevlisi Salih Sütoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi  Dr. Serap Akdeniz’in moderatörlüğü ile gerçekleştirilen seminerde Adnan Menderes Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Mustafa Uzun, TRT İzmir radyosu saz sanatçısı Gülten Yeğin, Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Klasik Türk Müziği Korosu ses sanatçısı Gökçe Eriş, Kemalpaşa Halk Eğitim Merkezi Müzik Öğretmeni Tayfun Ortayayla, Narlıdere Mehmet Seyfi Eralt Anadolu Lisesi müzik öğretmeni Emrah Üstgül konuşmacı olarak yer aldı Öğretim Üyesi  Dr. Serap Akdeniz’in konuşmasıyla başlayan etkinlik, davetli isimlerin kendi kariyerlerini, deneyimlerini anlattıkları ve öğrencilere tavsiye verdikleri konuşmalarıyla devam etti.

Öğrencilere akademik kariyer hakkında bilgi ve öğütler veren Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Mustafa Uzun, “Özellikle Türk müziği alanında akademisyen sayısı çok az. Kendinize lütfen hedef koyun, kendinizi iyi tanıyın ve bu yönde çalışın içinizden akademisyen çıkarsa Türk müziği içinde bir kazanç olacaktır. Akademisyen olarak çalışabileceğiniz yerler çok fazla. Tabi ki bunun için akademisyen olmayı gerçekten istemeniz gerekir” dedi.

“Sazımla olmak benim için daha önemliydi”

Akademik kariyerini bırakıp radyoya yönelen saz sanatçısı Gülten Yeğin “Bir telefonla hayatım değişti,  ‘Yatay geçişle TRT’ye geçmek ister misiniz?’ şeklinde bir teklif aldım. İşte o an ben ne istiyorum diye düşündüm. Hem öğretim görevimi hem radyo görevimi bir arada sürdürmek benim için çok zordu. Sazımla baş başa olmak benim için çok daha önemliydi. Radyoda canlı yayındayken çok mutlu olduğumu fark ettim. Kadromu TRT’ye aldırdık. Üç sene öncede koro şefliği kazandım” diye konuştu.

Kendi öğrencilik deneyimlerine değinen ve müziğin büyük bir özveri gerektirdiğini vurgulayan Türk müziği ses sanatçısı Gökçe Eriş, “Bence musiki birebir eskilerde olduğu gibi meşk edilerek öğrenilir. Arzu duymak her ne kadar önemli olsa da çaba göstermek gerekir. Musiki uzun yıllarca çalışmanın, emeğin bir ürünüdür” dedi.

Müzik Öğretmeni Tayfun Ortayayla kendi deneyim ve tecrübeleri öğrencilerle paylaşarak “Türk halk oyunları işine severek 20 yaşında başladım. İnsanların hayatı çeşitli rastlantılarla değişebiliyor. Ben de bir rastlantıyla konservatuvara girdim ve 20 yıldır halk oyunlarını çalışıyorum” dedi.

Müzik öğretmeni Emrah Üstgül’de sevdiği iş olan müziğin ardından nasıl koştuğunu anlatarak “Ege Üniversitesi fizik bölümünde okudum. Son senemde bacağımı kırdığım için okula beş ay ara verdim. O sırada bir şeyleri sorguladım. Ben bunu işi yapmayacağım diyordum. Her zaman aklımda konservatuvar vardı fakat ailem hayır diyordu. Daha sonra bir şekilde konservatuvara girdim ve şuan işimi çok seviyorum” dedi.

Seminer sonunda seminere EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Hakan Cevher tarafından  “Teşekkür Belgesi” verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir