EÜ’de “ Engelli Bireyler İçin Sağlık Hakkı” Paneli

        

Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesi Konferans Salonunda Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında “Engelli Bireyler için Sağlık Hakkı’’ paneli düzenlendi. Panelde konuşmacı olarak Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Bilge, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen Yardımcı, EÜ Öğretim Teknolojileri Koordinatörü Doç. Dr. Fırat Sarsar ve EÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi Mehmet Can Güler yer aldı.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Ayşegül Bilge, “Engel dediğimiz kavram hayatın içinde hepimizin yaşadığı şeydir. Her engellenme bir olgunlaşmayı sağlar. Yollar, kaldırımlar engelliler için düzenlenmelidir.  Bizler düzenlenmiş alanlara arabalarımızı park etmemeliyiz.  Toplumsal anlamda sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Engel bizden kaynaklıdır. Engelliler isterse yardım etmeliyiz” dedi.

“Her yedi kişiden biri engelli”

EÜ Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen Yardımcı ise “Küresel anlamda her yedi kişiden biri engellidir. Engellilik bir insan hakları sorunudur. Engellilerin sağlık hizmetlerine erişebilir kılmak, sağlıktaki eşitsizlikleri azaltacaktır ve daha iyi bir sağlık hizmeti sunacaktır. Toplumsal alanda farkındalık yaratabilir ve katılımlarını sağlayabiliriz’’ diye konuştu.

EÜ Öğretim Teknolojileri Koordinatörü Doç. Dr. Fırat Sarsar, konuşmasında dinleyicilere sağlıkta güncel teknolojiler hakkında bilgi verdi.   Doç. Dr. Sarsar,  Exergame’in hastalıkların tedavisinde kullandıkları bir uygulama olduğunu belirterek, “Sanal gerçeklik olan exergame, dijital ortamlarda bireylerin yaşam tecrübeleri kazanmalarını amaçlayan bir oyundur. Kişi, bu oyun içerisinde egzersiz yapıyor. Her kullanıcıya uygun olarak tasarlanmıştır. Eğlence, eğitim, askeri ve sağlık alanında kullanılmaktadır. Farkındalık bir gün ile sınırlı kalmasın, sağlık çalışanı olarak sorumluluğumuz fazla ve bu farkındalığı yaratmak bizler için önemli’’ dedi. EÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi Mehmet Can Güler de “Exergame” oyunu hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Panelin sonunda konuşmacılara Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Bile tarafından “Teşekkür Belgesi” verildi.

Haber: Ali Can Ergin-Gizem Köse-Rifat Ulaş Erdoğan     

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir