Prof. Dr. Budak, “İstiklal Marşımızı, büyük bir gurur ve coşkuyla seslendirmekten bir an bile vazgeçmeyin”

“Çanakkale’den Milli Mücadeleye Mehmet Akif”  Konferansı

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörlüğü ve EÜ Edebiyat Fakültesi tarafından “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü”  etkinlikleri kapsamında “Çanakkale’den Milli Mücadeleye Mehmet Akif”  konferansı gerçekleştirildi. EÜ Edebiyat Fakültesi Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda düzenlenen programa, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Ersan, Prof. Dr. Kutsal Turhan akademisyenler ve öğlenciler katıldı.

Konferansın açılışında  konuşan Prof. Dr. Necdet Budak, “İstiklal ve istikbalimizin sembolü Milli Marşı’mız, bundan 99 yıl önce, 12 Mart 1921 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisinde büyük bir coşku ve heyecanla kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy’un, her satırına vatan ve millet sevgisini işlediği İstiklal Marşımız, sözleri ve taşıdığı ruh itibarıyla, milletimizin birlik ve beraberliğinin, inanç ve kararlılığının en kıymetli sembollerindendir. Bu kıymetli eseri bizlere kazandıran Mehmet Akif’in, örnek duruşu, ideallerine olan bağlılığı, vatan ve milletine olan inancından öğrenmemiz gereken çok şey var. Milli Şairimiz Mehmet Akif, ulusumuzun en zor yıllarında, eser ve fikirleriyle, milletimizin gönlündeki din, vatan, millet ve hürriyet ateşini harlamıştır. Anadolu’yu karış karış gezerek tek başına verdiği mücadele ile cephedeki Mehmetçiğe umut ve güç olmuş; Milli Mücadele ruhunun şahlanmasında çok kıymetli bir rol üstlenmiştir” dedi.

Mehmet Akif Ersoy’u her yıl anlatmaya ve anmaya devam edeceklerini ifade eden Prof. Dr. Budak, “Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi; şanlı tarihimizin bize anlattığı dersler doğrultusunda yetiştirmeye önem veriyoruz. Bizler, vatan ve millet sevgisini her şeyin üzerinde tutan ataların torunları, bağımsızlık uğruna gözünü bile kırpmadan canını feda eden anaların evlatlarıyız. Tarihimiz, kahramanlık hikâyeleriyle dolu. Tarihimizin ve Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanetini gelecek nesillere aktarma gayretinden asla vazgeçmeyeceğiz. Ülkemizi her alanda hak ettiği noktaya taşımak için vatanına, milletine ve bayrağına bağlı; aynı zamanda araştıran, sorgulayan, öğrenen ve ülkesi için üreten genç nesiller yetiştirmeye devam edeceğiz. Bu anlamda, özellikle Egeli gençlerin Mehmet Akif’i çok iyi tanımalarını, onun hayatını çok iyi tahlil etmelerini istiyorum” diye konuştu.

Gençlere seslenen Prof. Dr. Budak, “Atalarımızın bizlere emanet ettiği kıymetli mirasa sahip çıkın. İstiklal Marşımızı, büyük bir gurur ve coşkuyla seslendirmekten bir an bile vazgeçmeyin. Öncelikli hedefiniz, medeniyetine, kültürüne, tarihine sahip çıkan ahlaklı ve bilgili bireyler olmak olsun. Unutmayın ki, kültür ve medeniyetimiz bizler yaşattıkça yaşamaya devam edecektir” dedi.

“Çanakkale’de Milli Mücadeleye Mehmet Akif”   konferansını Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabahattin Çağın verdi. Konferansta Milli Mücadele döneminden bahseden Doç. Dr. Sabahattin Çağın, İstiklal Marşı’nın dizelerindeki metinsel anlamları dinleyicilerle paylaştı.  Doç. Dr. Sabahattin Çağın, “Milli Mücadele yok edilmek istenen bir milletin yeniden ayağa kalkışı olarak ortaya çıkmaktadır” dedi.   Toplumsal olayların edebiyat üzerine yansımasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çağın, “Bilindiği gibi Türk Edebiyat tarihine baktığımız zaman siyasi ve sosyal olayların eserlere yansımış olduğunu görmekteyiz. Sanatçıların bu olaylarda duyarsız kalmadığını görmekteyiz. Gerek II. Meşrutiyette gerekse Milli Mücadele yıllarında Mehmet Akif’in ön plana çıktığını söyleyebiliriz” diye konuştu. Konferans sonunda Rektör Prof. Dr. Budak, Doç. Dr. Çağın’a “Teşekkür Plaketi” verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir