EÜ’den “Miniprint Çalıştayı”

Ege Üniversitesi 8. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri

EÜ’den   “Miniprint Çalıştayı”

Ecem Erdal- Rabia İşeri

Ege Üniversitesi 8. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Özgün Baskı Atölyesi’nde sanatseverler ve öğrenciler “Miniprint Çalıştayı”nda buluştu.

Ege Üniversitesi 8.Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Özgün Baskı Atölyesinde Miniprint Çalıştayı gerçekleştirildi. EÜ Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dizar Ercivan Zencirci’nin yürütücülüğünü üstlendiği çalıştayı, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlileri Ejmel Yalçıntaş ve Mahmut Durmuş yaptı.

Doç. Dr. Dizar Ercivan Zencirci, “EgeArt Sanat Günleri kapsamında üçüncü kez Miniprint Çalıştayı yapılıyor. Bu atölye çalışması sonunda, 10 Aralık’ta sergimiz açılacak. 29 Kasım tarihine kadar 6 sanatçımız farklı baskı teknikleriyle çalışmalar üretecekler. Bu sayede hem sanatseverlerle hem de öğrencilerle burada etkileşimli bir çalışma ortamı yaratılacak. İlk günümüzde konuk olarak, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlileri Ejmel Yalçıntaş ve Mahmut Durmuş’u ağırladık” dedi.

“Linol baskıyla çalışmak bana özgürlük katıyor”

Etkinlikte konuşan Öğretim Görevlisi  Ejmel Yalçıntaş,  “Öğrencilerime ağırlıklı olarak teknik linol baskı, gravür, taş baskı ve ağaç baskı yaptırıyorum. Ama kendim linol baskıyla çalışmayı seviyorum çünkü bu teknik beni daha özgür hissettiriyor. Çalışmalarım daha çok kadın figürü üzerine, kadınla ilgili problemleri yansıtıyor ve dile getiriyor. Tabi ben kendimce dile getiriyorum ve düşünceleri karşı tarafa bırakıyorum. Çalışmalarımda siyah beyaz gri dengesine odaklanarak, kompozisyon dengesini kurmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Baskı resmini basılıp çoğaltılabilen bir resim türü olmasından dolayı halk tipi sanat olarak nitelendiren Öğretim Görevlisi Mahmut Durmuş ise  “Bir tuval resmiyle, kâğıt üzerine sanatçının yapmış olduğu resim bir kişiye ulaşabilir baskı resmi birçok kişiye ulaşabilir. Sanatçı, önceden belirlediği rakam doğrultusunda çoğaltıp, koleksiyonerlere ulaştırıyor. Bu nedenle ekonomik olarak uygundur. Benim baskıda yaptığım uygulama metal gravür tekniği, yani bir nevi resmi negatif olarak çalışıp, asit indirme yapıp sonrasında çukur yerlere boya verip, silme yöntemiyle çukurdaki boyalar resmi oluşturuyor. Üzerine ıslak kâğıt koyup bastığımızda, preste çukur olan yerler kâğıda transfer edilmiş oluyor. Yani bir nevi tipo baskı da diyebiliriz. Çok fazla teknik var. Yüksek baskı, çukur baskı, düz baskı… Ben çukur baskılarda metal gravürü ağırlıklı olarak çalışıyorum” dedi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir