Dünya Ekinokokkozis Federasyonu’na ilk Türk Başkan
Prof. Dr. Altıntaş, “Dünya Ekinokokkozis Federasyonu Başkanı” seçildi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Hidatidoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş 2019-2021 dönemi için “Dünya Ekinokokkozis Federasyonu Başkanı” seçildi.
Peru’nun başkenti Lima’da düzenlenen “28. Dünya Ekinokokkozis Kongresi”nde yapılan Dünya Ekinokokkozis Federasyonu Genel Kurulu’nda ilk kez bir Türk başkan olarak seçilen ve ayrıca federasyonun ikinci kadın başkanı olan Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş, bu görevden oldukça memnuiyet duyduğunu ifade etti. Prof. Dr. Altıntaş, “Başkanlık görevini bir önceki dönem başkanı Uruguay’dan Dr. Ciro Ferreira’dan devraldım. 2001 yılından beri federasyonda yönetim kurulunda başkan yardımcılığı görevinde bulunuyordum. Şimdi ise ilk kez bir Türk ve kadın başkan olmaktan büyük bir memnuiyet duyuyorum” dedi.
Ekinokokkozis, Echinococcus türlerinin oluşturduğu zoonotik bir enfeksiyon olarak biliniyor. Erişkin formu köpeklerin ince bağırsaklarında yaşayan Echinococcus Granulosus’un larvasının ara konaklarda neden olduğu hastalık, kistik ekinokokkozis olarak isimlendiriliyor. Kistik ekinokokkozis, Türkiye’de özellikle hayvanlarda yaygın olması nedeniyle önemli halk sağlığı sorunlarına neden olan ve ciddi ekonomik kayıplara yol açan zoonotik karakterli bir hastalık olarak biliniyor.
Ülkemizde kaçak olarak ya da Kurban Bayramlarında veteriner kontrolü olmadan kesilen hayvanların kistli karaciğer ve akciğer gibi organlarının köpeklere yedirilmesi ya da köpeklerin erişebileceği yerlere atılması sonucu hasta olan köpekler, gerek insanlar gerekse evcil hayvanlar (koyun, keçi, sığır gibi otçul memeliler) için sürekli bulaşma kaynağını oluşturuyor. Böylece özellikle köpekler ile koyun ve sığır gibi evcil hayvanlar arasında oluşan döngünün insanlara geçişi, başıboş dolaşan enfekte köpeklerle temas ile kolayca gerçekleşiyor.