EÜ’de “Uluslararası Vemco Akustik Telemetri” Çalıştayı

Türkiye’de ilk kez Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi ev sahipliğinde Urla yerleşkesinde “Uluslararası Vemco Akustik Telemetri” çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya; EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu,  Avlama ve İşleme Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Altan Lök,  Doç. Dr. Aytaç Özgül ve Innovasea Firması Avrupa Birliği Bölge Müdürü Dr. Andre Steckenreuter’in yanı sıra İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Dünya Vahşi Yaşam Örgütü (WWF- Türkiye), Fırat Üniversitesi ve EÜ Su Ürünleri ve Fen Fakültesi öğretim üyeleri ile lisansüstü öğrencilerinden oluşan bilim insanları katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, “Akustik Telemetri Yöntemi,  1950’li yıllardan beri denizlerde ve iç sularda canlıların izlenmesinde kullanılıyor. Bununla birlikte 2000’li yıllardan itibaren alıcı ve verici teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilim dünyasında bu teknolojiden daha sık yararlanılmaya başlandı. Türkiye için oldukça yeni olan bu teknolojinin yaygınlaşması önemli. Düzenlediğimiz bu uluslararası çalıştay, ülkemiz kaynaklı gerek proje gerekse bilimsel yayın sayısının arttırılmasına katkı sağlayacaktır’’ diye konuştu.

İki gün süren çalıştay kapsamında  “The European Aquatic Animal Tracking Network” isimli COST Projesi detaylı bir şekilde tanıtılarak, Dünyadaki Akustik Telemetri Teknolojisindeki gelişmeler ele alındı. Ayrıca  “Akustik Çalışmanın Tasarlanması ve Planlanması” hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Çalıştayın ikinci gününde ise Akustik Konumlandırma Sistemi (VPS), Akustik Alıcıların Yerleştirilmesi Veri Yönetimi ve Analiz Yeni Ürünlerin Tanıtımı,  Akustik Telemetri Ekipmanları ile Uygulamaları konusunda detaylı bilgiler paylaşılarak katılımcılara uygulama yapma fırsatı sağlandı.

Türkiye’de ilk kez Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayın sonuç bildirgesinde ise sürdürülebilir denizel ve iç su canlı kaynakları için yeni bir konu olan “Akustik Telemetri Yöntemleri” üzerine bilim insanları arasındaki farkındalığın artırılması ve ulusal-uluslararası işbirliklerinin güçlendirilmesi kararı çıktı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir