Ege’de “Fulbright Programı” tanıtıldı

Dr. Öğr. Üyesi Öztarhan, “Program,  bilimsel ve kültürel etkileşimi artırmayı amaçlıyor”

Müzeyyen Öztürk

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda Fulbright (Akademik Araştırma) Programı’nın detaylarının anlatıldığı bir konferans gerçekleştirildi. Konferansta konuşmacı olarak Edebiyat Fakültesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Esra Ayşe Sahtiyancı Öztarhan yer aldı. Konferansa Edebiyat Fakültesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı bölümü öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

Dr. Öğr. Üyesi Esra Ayşe Sahtiyancı Öztarhan konferansa başlamadan önce programın içeriğine ve detaylarına dair bilgilendirmede bulundu.  Öztarhan, “Fulbright, ABD’deki üniversitelerde veya araştırma merkezlerinde bilimsel araştırma yapmak, diğer eğitim ve kültür faaliyetlerine katılmak isteyenlerin başvuru yaptığı bir programdır. Programın amacı, katılım sağlayan akademisyenlerin, ABD’de kendi alanlarında uzmanlaşmış öğretim üyelerinin deneyimlerinden faydalanmaktır. Ayrıca iki ülke akademisyenleri arasındaki bilimsel ve kültürel etkileşimi artırmaktır” diye konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Öztarhan, “ Her sene gerçekleştirilen programa, bu yıl Türkiye’den bir tek ben katıldım ve bir buçuk ay süren bir programdı. Amerikan Kültür ve Edebiyatı akademisyenleri olarak bizlere Amerikan Kültürü ve Edebiyatı üzerine program doğrultusunda eğitim verildi. Ayrıca Los Angeles, Washington, San Francisco gibi değişik şehirleri gezdirip kültürlerini tanıttılar.  Hem akademik açıdan hem de kültürel açıdan zenginliklerini bizlere tanıtıp bilgilendirmelerde bulundular. Ben de bu bölüm dâhilinde Amerikan Kültürü ve Edebiyatı dersleri verdiğim için programa katılmak istedim ve çok faydalı olduğuna inanıyorum. Program dolayısıyla öğrendiğim kültürel ve akademik bilgileri burada öğrencilerime aktararak derslerin devamını sağlayacağım” dedi.

Fulbright Programı’na katılımın zorluklarından bahseden Öztarhani, “Programa katılmak isteyen akademisyen ve öğrenciler, her sene Mart ayında açılan başvurulara form yollayarak ilk adımı atabilir. Daha sonrasında ise çeşitli mülakat ve elemelerden geçerek Türkiye’den katılım sağlayacak kişi olabilir. Her sene bir kişi seçildiği için zorlu bir süreçten geçip elemeleri kazanmak gerekiyor” diyerek noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir