EÜ’de “ Cumhuriyet ve Din” Konferansı
Sümeyra Sert- Burak Solak
Ege Üniversitesi (EÜ) tarafından düzenlenen “Cumhuriyet ve Atatürk” günleri kapsamında “Cumhuriyet ve Din” konferansı gerçekleştirildi. EÜ Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı ve EÜ Dil ve Tarih Topluluğu işbirliği ile gerçekleştirilen konferans, EÜ Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda yapıldı. Konferansa akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansı, EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit verdi.
Konferansta dinleyicilere Bornova İzmir Sağlık Müdürlüğü Araştırmacılarından Şaziye Uludağ organ nakli hakkında sunum yaptı. Organ nakli sunumu sonrası konferansı veren Prof. Dr. Macit, Cumhuriyet Dönemi İslam konusunu bazı teorik bilgilere dayandırarak katılımcılara aktardı. İslam ve Hristiyan dünyasından bazı düşünürlerin din ile alakalı yorumlarına konuşmasında yer veren Prof. Dr. Macit, klasik ve modern dünya dil sisteminde ilimlerin tasnifine atıf yaparak “din ve dini ilimlerin yerini” analiz etti.
Prof. Dr. Macit, Osmanlı Devleti’nin çöküşü ile Osmanlı topraklarının dönemin emperyal devletleri tarafından paylaşılması gereken bir ganimet olarak görüldüğünü belirtti. Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyet fikrini modernlik üzerine kurdu. Çünkü modern dünyanın dışına düşen bir dille mücadele etmenin imkânı yoktu. Prof. Dr. Macit, “Atatürk batıcı değildir moderniteden yanadır. Modernite başka şey batıcılık başka bir şeydir. Batıcılık, batı hegemonyasına tabi olmak ve ürettiği değerler sistemini yegâne gerçeklik görmektir. Oysa o birçok konuşmasında Türk Milleti’nin tarihine, diline ve kültürüne atıf yapar. Türk Milleti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini, inşa ettiği cumhuriyetin temeline yerleştirir. Bu çerçevede dini inancı ferdin ve toplumun hakkı olarak görür, fakat dinin ferdî, bölgesel ve küresel çıkarın malzemesi yapılmasına karşı çıkar. Bilimsel bilginin belirleyici olduğu dünyada felsefi gelenekten gelen, dünyayı tanıyan ve Türk Milleti’nin varoluş cehdinin yanında duran din bilginlerinden yana kullanılır” diye konuştu.
“ Suyun suya benzediği gibi geçmiş hale benzer”
Prof. Dr. Macit, “Hem Osmanlı Devleti’nin çöküşü döneminde hem de daha sonra yaşanan hadiseler karşısında İslam coğrafyasında yer alan devletlerin gerekli hassasiyeti göstermediklerini, nitekim devletimizin emperyal devletler tarafından inşa edilen terör koridoruna karşı düzenlediği barış harekâtına karşı aldıkları vaziyet bunun somut örneğidir. Burada İbn Haldun’a bir atıf yapmak istiyorum. O der ki: Suyun suya benzediği gibi geçmiş hale benzer. Dün tutumları ne ise bu günde o. Bu sebeple cumhuriyet ve din ilişkisini tahlil ederken daha dikkatli değerlendirme yapmamız gerekmektedir” dedi.