Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden “Atatürk ve Sağlık’’ Söyleşisi

Gürel, “Atatürk’ü sevmekle yetinmeyin, Atatürk gibi olun’’

Buğra İğci

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından Kültür Sanat Evi Etkinlik Salonunda Cumhuriyet ve Atatürk Günleri kapsamında “Atatürk ve Sağlık’’ konulu söyleşi düzenlendi. Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte İzmir Türk Koleji (İTK) Uşakizade Köşkü Müdürü ve Yazar Ahmet Gürel konuşmacı olarak yer aldı.

Latife Mustafa Kemal, Yabancı Kaynaklarda Türk-Ermeni İlişkileri gibi kitapların yazarı olması yanı sıra Türkiye’nin en büyük Atatürk fotoğrafı koleksiyonuna sahip olan Ahmet Gürel, Atatürk’ün devrimci yanından ve Cumhuriyetin ilanına kadar olan süreçteki anılarından bahsetti. Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan etmeyi uzun zamandır planladığını belirten Gürel, “Mustafa Kemal Atatürk, planlarının üzerinde uzun süre düşünen ve planlarından arkadaşlarına bile pek bahsetmeyen birisiydi. Cumhuriyet’i ilan etmeyi planladığından silah arkadaşlarına ilk defa 1919 yılında bahsetmiştir’’ diye konuştu.

Atatürk’ün geçirdiği hastalıklar üzerinden konuşmasına devam eden Gürel, Mustafa Kemal’in ilk kez Manastır Askeri İdadisi’nde eğitim gördüğü yıllarda sıtma hastalığına yakalandığını ve hayatının çok büyük bir bölümünü hastalıkların pençesinde geçirdiği söyledi. Atatürk’ün cephe yıllarında kulak iltihabı ve böbrek rahatsızlıklarından muzdarip olduğunu belirten Gürel, “Atatürk, hayatı boyunca hastalıklar ve uykusuzlukla mücadele etti. Dört kez kalp krizi geçirdi ve sıtma teşhisi konuldu” dedi.

Ahmet Gürel, Atatürk’ün geçirdiği rahatsızlıklara rağmen inkılaplarından ve mücadeleden taviz vermediğinden bahsetti ve gençlerin bu kararlılığı örnek alması gerektiğini söyledi. Gürel, “Ben çocuklara Atatürk’ü seviyor musun diye sormam. Yalan söylüyor musun diye sorarım. Eğer söylemiyorum derse de en büyük Atatürkçü sensin derim. Gençlere tavsiye, Atatürk’ü sevmekle yetinmeyin. Atatürk gibi olun” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir