“Kurtuluştan Kuruluşa Geçerken Atatürk’ün Evliliği’’

Ferhat Çelik-Kerem Kaba-Eren Cihanoğlu-Ege Akarca

Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü iş birliği ile “Kurtuluştan Kuruluşa Geçerken Atatürk’ün Evliliği” adlı konferans gerçekleştirildi. Hemşirelik Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan etkinliğe; Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Bilge, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ülkü Güneş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansı, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü’nden Öğr. Gör. Dr. Şule Sevinç Kişi verdi.

Konuşmasına Atatürk’ün eşi Latife Hanım hakkında bilgiler vererek başlayan Dr. Şule Sevinç Kişi, Atatürk’ün Latife Hanım’la iki buçuk yıl süren evliğinin öncesinde yaşanan olayları anlattı. Dr. Kişi, “Latife Hanım; İzmirli, tüccar ve zengin bir ailenin, Avrupa’da iyi eğitim görmüş yabancı dillere hâkim bir kızıydı. Atatürk ile Latife Hanım, İzmir’in kurtuluşunun bayram sevinci yaşanırken büyük İzmir yangının başlaması üzerine Göztepe’de bulunan Uşakizade Köşkü’nün karargâh olarak kullanılmasıyla tanıştılar ve yakınlaşmaları bu evde başladı ve evliliğe kadar sürdü” diye konuştu. Mustafa Kemal Atatürk’ün, evlilik konusuna görevi dolayısıyla sıcak bakmadığını, “Ben vatanımla evliyim… Beni bekleyen büyük işler ve vazifeler var… Bir görev adamı evlenmemelidir” düşüncesinde olduğunu dile getiren Kişi, “Atatürk’ün bu düşüncesini değiştirmesinde annesi Zübeyde Hanım’ın Gazi’ye artık onun mürüvvetini görmek istediğini söylemesi etkili oldu. Atatürk de annesine “Sen ne istedin de ben yapmadım anneciğim” şeklinde yanıt verdiğini anlattı.

Öğr. Gör. Dr. Kişi, “Mustafa Kemal Atatürk, ‘Ben sadece evlenmek için evlenmiyorum. Ben vatanımız için yeni bir aile yapısı kurmak için evleniyorum’ şeklindeki sözleriyle evliliğe sadece evlilik gözüyle bakmadığını, modern Türkiye’nin kuruluşunda yeni bir aile ve toplum düzeni oluşturmaya çok büyük önem verdiğini göstermiştir” diye konuştu. Atatürk dönemi devrimlerinde kadının önemine de değinen Kişi, Mustafa Kemal Atatürk’ün her alanda kadın ve erkeğin bir arada ve yan yana yaşadığı, toplumu beraberce yükseltecek yeni bir toplum düzeni oluşturmak istediğini vurgulayarak, Cumhuriyetin kuruluş yıllarında Atatürk’ün kadına bakış açısını anlattı.

Konferans sonunda Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Bilge, Öğr. Gör. Dr. Şule Sevinç Kişi’ye “Teşekkür Belgesi” verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir