EÜ Öğrencilerinden Lösemili Çocuklar İçin Motivasyon Etkinliği
Menduha Meryem Ceylan – Esmer Değirmen- Can Darcan
Ege Üniversitesi Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (EÜ ÖZEM), Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında ‘’Maskemi Takarım Farkındalık Yaratırım’’ adlı etkinlik düzenledi.
Lösemi hastalığına farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 2-8 Kasım tarihleri arasında düzenlenen etkinlikler kapsamında EÜ ÖZEM, 1 No’lu Öğrenci Yemekhanesi önünde “Maskemi Takarım Farkındalık Yaratırım’’ etkinliğini düzenledi. Etkinliğe EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Yılmaz, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Alper Başbay, EÜ ÖZEM Müdürü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Şakire Ocak Karabay, Dr. Öğr. Üyesi Onur Dönmez ve öğrenciler katıldı.
‘’Lösemi bulaşıcı bir hastalık değil’’
EÜ ÖZEM Müdürü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe yaptığı konuşmada löseminin tedavi edilebilen bir rahatsızlık olduğuna vurgu yaparak, ‘’Çocukları maskeyle gördüğümüzde toplumda bir tedirginlik oluyor. Oysaki bulaşıcı bir hastalık değil. Etkinlik kapsamında dağıttığımız maskelerle, herkesin, tüm gün maskeyle yaşamanın zorluğunun farkına varmasını istiyoruz.’’ diye konuştu.
Etkinliklerle lösemili çocuklara psikolojik destek olmak istediklerini söyleyen EÜ ÖZEM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Şakire Ocak Karabay, “Her yıl on altı yaş altında yaklaşık iki bin çocuk lösemi hastalığına yakalanmaktadır. Lösemi ya da kan kanseri kemik iliğinde blast adı verilen olgunlaşmamış kan hücrelerinin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşan bir hastalıktır. Maalesef günümüzde bir yaşın altında bile lösemi görülebilmektedir. Bu nedenle toplumda bu hastalıkla ilgili farkındalık oluşturmak son derece önemlidir. Lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu çocukları toplumsal olarak aramıza almak sarmalamak zorluklarını hafifletecek şekilde duygusal destek sağlamak hepimizin sorumluluğudur. Lösemili çocuklarımız en çok ilgi ve sevgiye ihtiyaç duymaktadır. Lösemi ile mücadele etmek oldukça zordur. Bu tedavinin çok uzun süren bir tedavi olması, zaman zaman tükenmişliğe yol açabilmektedir. Bu süreçte hem çocuklar hem de aileler ruhsal açıdan olumsuz etkilenmektedir ve en çok ihtiyaç duydukları unsur psikolojik destektir. Bu bağlamda lösemili çocuklarımızın yaşam mücadelesi sürecinde bizlerden gelecek her türlü desteğe çok ihtiyaçlarının olduğunun bilincindeyiz” dedi.
Öğretmenler lösemili çocuklar için neler yapabilir?
Öğretmenlerin lösemili çocuklara destek olmak amacıyla birçok etkinlik yapabileceğini söyleyen Doç. Dr. Karabay, “Hastanede yatan lösemili çocuklar için uygun koşullar sağlandığı takdirde öğretmenler resim, sanat, oyun vb. etkinlikleri yapabilir. Okuldan uzak kaldığı dönemlerde sınıf arkadaşları çeşitli etkinlikleri sınıflarında gerçekleştirerek (şarkılar söylerek, resimler yaparak) videolar yoluyla etkinliklerini onlara iletebilirler. Bu bağlamda çocuklar lösemiyle mücadele ederlerken arkadaşlarından ve okuldan kopmadıklarını, arkadaşlarının onlarında yanında olduğunu hissedebilirler. Öğretmenler tedavi sürecinde okuldan uzak kalan çocukların tekrar okula döndüklerinde yeniden uyum sağlamalarına destek olabilirler ve bu süreçlerde yoğun duygularını ifade edebilmelerine katkıda bulunabilirler. Onların kendilerini daha mutlu hissetmeleri ve kolay adapte olmaları için çok çeşitli etkinlikler yapabilirler. Sınıf ortamında yaratıcı drama ve oyunlar yoluyla çocukların sosyal iletişimlerini güçlendirebilirler” diye konuştu.
Etkinlik, EÜ Eğitim Fakültesi önünde öğrenciler tarafından açılan pankartlar ve şarkılar eşliğinde sürdü. EÜ 1 No’lu Öğrenci Yemekhanesi önüne kadar yürüyen öğrenciler farkındalık yaratmak adına maske dağıttı. Yemekhane önündeki dilek ağacına dileklerini asılarak süslenmesinin ardından etkinlik sona erdi.