“İzmir’in İşgali, Kurtuluş Savaşı ve İzmir’in Kurtuluşu”

Erhan Ozan Acıdere

Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri”  kapsamında “İzmir’in İşgali, Kurtuluş Savaşı ve İzmir’in Kurtuluşu” konferansı gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Moda ve Tasarım Yüksekokulu tarafından düzenlenen programa,  Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Ziynet Öndoğan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Ege Üniversitesi Moda ve Tasarım Yüksekokulu Konferans Salonu’nda yapılan konferansı, Atatürk Araştırmacısı İzmir Türk Koleji Uşakizade Köşkü Müdürü Ahmet Gürel verdi.

Cumhuriyetin nasıl kurulduğu ve teminat altına aldığını anlatan Gürel, “Mustafa Kemal, Cumhuriyet’i bizlere emanet etti.  İsmet Paşa ile Cumhuriyetin nasıl olacağı, rejimin yönetimi hakkında önemli çalışmalar yaptılar.  Bugün İzmir’in sokaklarında, bulvarlarında Cumhuriyet’in önemli kişilerinin isimlerini görebilirsiniz” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün yıllar öncesinden her inkılabı düşündüğünü ve ilk önce kendisinin uyguladığını belirten Gürel, “Cumhuriyetin ilanından 15 yıl önce 1910 yılında,  Mustafa Kemal, Paris’te şapka giyiyor. Şapka devrimi ise 1925’te yapıldı. Yazı devriminden önce 1913’te ise  Madame Corinne ile birlikte  alfabe denemeleri yapmıştır” diye konuştu.

Mustafa Kemal’in Cumhuriyeti kurarken yaşadığı önemli anları Gürel’den dinleyen Ege Üniversitesi öğrencileri, konferans sonunda “Atatürk Destanı” belgeselini izledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir