Ege’de “Nesli Tehlike Altındaki Türler ve Kırmızı Liste Uygulamaları” konferansı

Prof. Dr. Bilecenoğlu “Doğayı doğa yapan yok olmanın kendisidir”

Shabbir Ahmad-Mizgin Acar-Fahrettin Öztürk

Ege Üniversitesi(EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Binbir Gıda Konferans Salonunda, organizatörlüğünü Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Alp Salman’ın yaptığı, “Nesli Tehlike Altındaki Türler ve Kırmızı Liste Uygulamaları” konulu konferans düzenlendi. Konferansa; Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Bilecenoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Konferansa; Fakülte Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Halil Şen ve Doç. Dr. Mehmet Tolga Dinçer, Su Ürünleri Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Musa Sarı, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Şermin Açık Çınar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansta konuşan Prof. Dr. Murat Bilecenoğlu; “İnsanlarda bulunan ‘insanın doğayı yok ettiği’ algısı aslında pek doğru değil. Çünkü doğayı doğa yapan, yok olmanın kendisidir. İnsan müdahalesi bunu sadece hızlandırabilir. 500 yılda 877 tür yok oldu ancak dünyada her yıl 18 bin ile 20 bin yeni tür, bilim dünyasına tanıtılıyor. Bu sebeple bilim insanları doğa korumacılarına biraz tepkililer çünkü bu yok oluşum doğal bir süreçtir ve karşılığında yeni türler bilim dünyasına kazandırılmaktadır” dedi.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği’ne (IUCN) dünya genelinde yaklaşık 180 ülkenin üye olduğunu ve Türkiye’de de 2005’te milli komitesinin kurulduğunu söyleyen Prof. Dr. Bilecenoğlu, bu derneğin amacının doğayı korumak değil doğayı korumayı öğretmek, toplumları etkilemek, bilinçlendirmek olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Bilecenoğlu, “Derneğin 15 bin gönüllü bilim insanı var ve ben de onlardan bir tanesiyim ve bu derneğin yaptığı en iyi işlerden biri ‘Kırmızı Liste’ dediğimiz liste. Bu kırmızı liste yine doğa koruyucular ve bakanlık görevlileri tarafından yanlış anlaşılmakta çünkü o listede yer alan bütün türler tehlikede değil. Gönüllü bilim insanları toplanıp bazı kriterlere göre araştırma yapıyorlar ve tehlike oranını harflendirerek belirtiyorlar. Bu listeye rağmen Türkiye’de bu türlerin avlanmasının yasak olduğuna dair bir yasa yok” diye konuştu.

Prof. Dr. Bilecenoğlu, konferansın sonunda katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir