Deri sektörünün önemli temsilcileri Ege Üniversitesi’nde bir araya geldi

EÜ’de “Deri Sektörü Tanışma ve Bilgilendirme Toplantısı”

Deri sektörünün önemli temsilcileri Ege Üniversitesi’nde bir araya geldi

Mert Akçalı- Betül Sağlam- Ahsen Bengisu Akdoğan

Ege Üniversitesi(EÜ) Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “Deri Sektörü Tanışma ve Bilgilendirme Toplantısı”, Deri Mühendisliği Bölümü Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya; EÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yıldız, Deri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Behzat Oral Bitlisli, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, Gündüz Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ruken Mızraklı, Türkiye Deri Sanayi Derneği Başkanı Burak Uyguner, İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yıldızteknolojinin hızla geliştiğini söyleyerek, “Yenilikçilik ve girişimcilik son yılların popüler kavramlarından ikisi haline geldi. Bu alanlarda sizlerin de birinci sınıftan itibaren ‘Ben ne yapabilirim? Nasıl icat çıkarabilirim’ diye kendinize sormanız gerekiyor. Dijital teknolojiye hâkimsiniz, bunu da yarara dönüştürecek şekilde kullanmalısınız. Eskilerin icat çıkarmayın lafına inat sizler icat çıkartın” diyerek meslek içerisinde teknolojinin önemine vurgu yaptı.

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Behzat Oral Bitlisli, öğrenci sayılarının geçmiş yıllarda çok az olduğunu ancak liselere dağıtılan tanıtım broşürleri ve teşvik bursları ile bu sayının hayli arttığını belirtti. Prof. Dr. Bitlisli, öğrenci değişimi esaslı yurtdışı işbirliklerinin de talebi arttırdığını ifade etti.

“Mühendislik analitik düşünmektir”

Gündüz Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ruken Mızraklı yaptığı konuşmada, “Bana göre mühendislik demek analitik düşünmek ve problem çözmek demek. Hayat zaten elimizdeki parametreleri doğru yönetmek ve problem çözmek üzerine kurulu değil mi? Benim bildiğim, çalışmak dışında hiçbir formül yok.  Bir işi yapabileceğiniz en iyi şekilde ortaya koymalı ama artı bir üzerine ekleyerek devam etmelisiniz” diye konuştu. Kadın öğrencilere tavsiyeler veren Mızraklı, “Babanızdan, eşinizden, annenizden sağladığınız gelirle hayatınızı devam ettirmek yerine çok çalışarak hep çalışarak kendi kaderinizi kendiniz belirleyin” dedi.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak ise “Deri Mühendisliği dediğimiz zaman sadece tabakhaneleri düşünmeyin. Türkiye’nin geleceğinde diğer alt sektörlerimiz de var. Saraciye, deri konfeksiyon ve ayakkabı sektörü de tabakhanelerin yanında yer alıyor. Geçtiğimiz yılda 1.7 milyar dolarlık ihracat yapan sektörün iç piyasası 15 milyar dolar bazında. Dünya genelinde çalışma olanağını çok fazla, burada en önemli nokta yabancı dil. Mezun olmadan önce en az bir yabancı dil öğrenmelisiniz” diye konuştu.

“Derinin geleceği bizim için çok önemli”

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar “İstanbul ve Ege birlikleri olarak bu sene hem Milli Eğitim Bakanlığının hem de Ticaret Bakanlığının verdiği yetkiyle bir burs imkânı sağladık. Bu burs imkânıyla bu bölümü heyecanlandırmak ve buradaki talebi artırmak istedik. Bunu da başardık. Bundan dolayı son derece gurur duyduğumuzu bilmenizi istiyorum. Derinin geleceği bizim için çok önemli çünkü bizler deri ile yaşayan, deri ile çalışan sektörleriz. Deri; dünyanın her yerinde, modada, ayağımızda ve giysimizde yer almaya devam ediyor. Bizim bu kapsamda değişimlere ayak uydurabilecek, ufku açık gençlere ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.

“Sektörümüzün yeni mühendislere ihtiyacı var”

Türkiye Deri Sanayi Derneği Başkanı Burak Uyguner, “Sektörümüzün yeni mühendislere ihtiyacı var. Sektörümüzü sadece tabakhanelerle kısıtlamamamız lazım. Pek çok alanı destekleyen bir sektörüz. Sektörümüzün ihracat potansiyeli oldukça yüksek. Özellikle Hindistan’a ihracat yapılıyor. Bana kişisel olarak ulaşmanız her zaman mümkün. Her zaman danışabilirsiniz, kapım siz öğrencilere daima açık”  diye konuştu.

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli “Bugün, Deri Mühendisliği eğitiminizin ilk günündesiniz. Eminim, bu eğitiminiz süresince hem derslerinizde hem de stajlarında deri üretimini çok sevecek ve iyi birer mühendis olarak mezun olacaksınız. Sektörün sizlere çok ihtiyacı var. Ancak sizlerin de kendinizi iyi yetiştirmeniz lazım. Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 alanında kendinizi geliştirin. İhracata yönelik bir sektörde çalışacağınız için yabancı dilinizi geliştirmeniz gerekiyor. Heyecanınızı hiçbir zaman kaybetmeyin. Yenilikleri sürekli araştırın ” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir