EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı, yetenekli öğrencilerini bekliyor
Ezgi Güler- Onur Tekin- Müzeyyen Öztürk- Tolga Nayır
Geleneksel Türk Musikisi alanında Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından olan Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı, yeni eğitim öğretim dönemi için yetenekli öğrencilerini bekliyor.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrası özel yetenek ile üniversiteye yerleşmek isteyen adaylar bir kez de Özel Yetenek Sınavları için ter dökmeye başladı. Evrensel ölçekte nitelikli, vizyonu geniş, çok yönlü, geleneksel ile moderni harmanlayan ve değer yaratan sanatçılar yetiştiren Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı; 2019-2020 eğitim öğretim dönemi öğrencilerini seçiyor.
Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı, özel yetenek sınavları ve seçmeleri ile ilgili bilgi veren Konservatuvar Müdürü Prof. Dr. Hakan Cevher, “Öncelikle şunu söylemem gerekir ki konservatuvarımız Geleneksel Türk Musikisi alanında eğitim veren, Türkiye’de ikinci konservatuvardır. Yaklaşık 120 personelimiz bulunmakta ve bunun 20 kadarı idari personelden oluşuyor, 100 kadarı ise akademik kadroda görev yapmaktadır. Konservatuvarımız 1984’de kurulmuştur. Bu yıl eğitim hayatımızda 35’inci yılımızı idrak ettik. Yüksek lisans öğretimini uzun yıllardır vermekteyiz, doktora öğretimimizi ise 3 yıldır sürdürüyoruz. Bir kurum için doktora eğitimi büyük önem arz ediyor, çünkü eğitim kurumları kendi kurmaylarını yetiştirmelidir. Bu bakımdan olgun bir kurum olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Ülkemizde de pek çok açıdan; özellikle akademik üretim bakımından ve yetiştirdiğimiz öğrencilerin başarıları ile birinci sırada olduğumuzu rahatlıkla ifade edebilirim” dedi.
Sınavın ön kayıtları 5-9 Ağustos tarihleri arasında
Her yıl Temmuz ayında özel yetenek sınavına girecek adayları bilgilendirmek amacıyla kurslar düzenlediklerini söyleyen Prof. Dr. Cevher, kursun adayların ritim kulaklarının ölçülmesi ve ritim hafızalarının eğitilmesi için yararlı olduğunu dile getirdi. Ağustos’un başından itibaren asıl sınava yönelik hazırlıkların başladığını ifade eden Prof. Dr. Cevher sınavla ilgili olarak “5 Ağustos’ta ön kayıtlar başlayacak, şartları uygun olan adaylar konservatuvarın internet adresindeki formu doldurarak ilk adımı gerçekleştirmiş olacak ve sonrasında nüfus cüzdanları ile (Güzel Sanatlar Lisesi mezunları ise diplomalarını getirerek) konservatuvarımız öğrenci işleri bürosunda ön kayıt işlemlerini tamamlayacaklardır. 19 Ağustos’ta başlayacak olan sınavlarda adaylar iki aşamalı bir sınava tabi tutulacaklar. Konservatuarımızda; Türk Halk Oyunları, Çalgı Yapım, Ses Eğitimi ve Temel Bilimler bölümleri bulunuyor. Tüm bölümlerin sınavları aynı gün başlıyor. Çalgı Yapım Bölümü 12, Türk Halk Oyunları Bölümü 34, Ses Eğitimi Bölümü 22, Temel Bilimler Bölümünün ise 70 kontenjanı bulunuyor. Bu yıl yabancı uyruklu adaylara toplamda 18 kontenjan ayrılıyor” dedi.
“Her aday eşit şartlarda değerlendiriliyor”
Prof. Dr. Cevher, “Sınavlarımızda hiç kimseye kati suretle bir opsiyon gösterilemez. Her aday eşit şartlarda değerlendiriliyor. Adaylar kendi müzik kulaklarına ve yeteneklerine güveniyorlarsa sınava katılmalılar” dedi.