Prof. Dr. Mutluer, “Ege Üniversitesinin proje mutfağı harıl harıl çalışıyor”

Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Mutluer, “Ege Üniversitesi BAPSİS yazılım programıyla profesyonel bir yapı kurarak, şeffaflaştı, liyakat sistemine kavuştu.  Ege Üniversitesi’nde artık her araştırmacı kimseye bir bağımlılık hissetmeden 7/24 elektronik ortamda proje sunabiliyor. Bu ve buna benzer yenilikçi uygulamalar ile Ege Üniversitesinin proje mutfağı harıl harıl çalışıyor” dedi.

Ege Üniversitesi Televizyonu’nun  “Yeniden Ege” programına konuk olan Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Mutluer, Ege Üniversitesi’nde yapılan araştırma ve geliştirme projeleri, sosyal bilimler ve vizyon projeleri üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün geçtiği aşamalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Mutluer “Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak Hocamız, akşam çay toplantılarıyla, başka vesilelerle binlerce insanla görüştü ve oradan aldığı bilgileri analiz etti, sentezledi ve bir sonuç çıkardı. Bu çok önemli bir şey. Hocanın artık bu konularda bir olgunluğa eriştiğini ve kampüsü bütün yönleriyle sevk ve idarede önemli bir yere ulaştırdığını görüyorum. Bu vizyoner idari anlayışın iz düşümünü sosyal bilimler alanında da önemli projeler ile görüyoruz ” dedi.

Ege Üniversitesinin son yıllardaki değişimlerini de göz önüne alarak BABSİS Yazılım Projesi ile ilgili konuşan Prof. Dr. Mutluer, “BABSİS -Bilimsel Araştırma Projelerini derleyip toparlayan bir yazılım. Bu olmadan önce üniversitedeki projeler el yordamıyla götürülüyordu. Bunlar derlenip toparlandı ve bununla beraber çok ciddi atılımlar yapıldı. Daha da şeffaflaştı. Projeler eskiden bir iki alanda yapılırken şimdi alanları genişledi. Şu anda lisans öğrencileri bile proje yapma imkânına kavuştu. Artık öğretim elemanı 7/24 projeye başvurabilir. Bilimsel Araştırma Projeleri artık yayın çıktısı arıyor. Diyoruz ki projeyi yap ve projeden de yayın yapma niteliğini anlat komisyona. Dolayısıyla bu üniversitenin araştırma üniversitesi olma yolunda önünü açacak” dedi.

35 araştırma grubu oluşturuldu

Araştırma üniversitesi olma yolundaki gelişmeler hakkında da konuşan Prof. Dr. Mutluer “Türkiye’de fakülteler lisans ile lisansüstü eğitimleri aynı anda yapıyorlar. Yani hoca lisans derslerine giriyor, doktora derslerine giriyor, tez yönetiyor, makale üretiyor. Dolayısıyla bu kadar işi başarırken lisansüstü eğitime gerekli ağırlığı veremiyor. Gelişmiş ülkelerde durum böyle değil. Araştırma üniversitesi olma yolunda, Rektör Hocamız bu konuyu ön plana çıkardığında akreditasyonla beraber neler yapıldı, bunu biraz açıklamak isterim. Akreditasyon çok ciddi bir hedef, bununla ilgili çalışmalar yürütülüyor. Mesela Sosyal Bilimler alanında tek akredite olan bölüm Psikoloji bölümü. Ancak şuanda pek çok bölüm akredite olabilmek için başvurdu. Bu önemli bir şey ve rektörlüğümüz de bunu titizlikle takip ediyor. Peki, enstitümüz bazında biz ne yaptık? Daha önce neden biz araştırma üniversitesi olamadık, şu nedenle; bizim lisans öğrencileri ile lisansüstü öğrenci sayılarının oranlarında bir uyumsuzluk vardı. Yani lisans ve hatta ön lisans öğrencilerinin sayısı çok fazla. Dolayısıyla bizim hedefimiz burada lisansüstü öğrencilerimizin sayılarını artırmak. Buna odaklandık ve geçtiğimiz dönemde, bu dönemde lisansüstü ek kontenjanlar açarak öğrenci havuzumuza daha fazla öğrenci kaydetme şansını verdi, bu sayede bu da bizim şansımızı biraz artırdı. Araştırma gruplarının oluşturulması, araştırma üniversitesi olma kapsamında çok önemli bir şey. Bununla ilgili 35 adet araştırma grubu oluşturuldu. Buna yenileri ekleniyor, özellikle de sosyal bilimleri alanında. Ege Üniversitesi’nin mutfağı harıl harıl çalışıyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir