Kadavra ve 3D modeller ile Ürolojik Cerrahi Kursu düzenlendi

Ali İhsan Mimtaş

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalında düzenlenen ‘‘ 2. Fonksiyonel Ürolojik Cerrahi Kursu’’ yurt içi ve yurt dışından pek çok uzmanı Ege Üniversitesinde buluşturdu.

3D modeller, özel tahnitli kadavralar ve sanal gerçeklik programı ile yapılan kursun açılış törenine EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan,  EÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, dekan ve başhekim yardımcıları ile yurt içi ve yurt dışından gelen deneyimli cerrahlardan ve anatomistler ile kursiyerler  katıldı.

‘‘ Uluslararası iş birliğinin geliştirilmesi açısından fırsat ’’

Kursun açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, teknolojiye en çok ihtiyaç duyulan alanlardan birinin insan sağlığı olduğunu belirterek, “ Tıbbi teknolojiler gerek donanımsal gerekse yazılımsal yönde hızla ilerlemektedir ve çağımızın parlayan yıldızı durumundadır. Ancak, tıp biliminde insan bedeninin hem veri kaynağı hem de uygulama yeri olması, yeni teknolojilerin geliştirilmesi, uyarlanması ve özellikle eğitim verilmesinde bedenin önemini bir kat daha arttırmaktadır. Ayrıca tekniklerin öğrenilmesi, araştırılıp ve geliştirilmesi açısından böyle organizasyonlar çok önemlidir. Bu tarz workshoplar uluslararası iş birliğinin geliştirilmesi, genç araştırmacıların uluslararası bağlantı kurması açısından fırsat. Ayrıca bu workshoplarda cerrahi anatomi alanındaki son teknolojiler, en yeni ameliyat teknikleri kadavralar üzerinde uygulanmakta ve hekimlere öğretilmektedir. Anatomi Anabilim Dalımızda cerrahi anatomi araştırmaları ve eğitimleri hızla sürmektedir. Üniversitemizin araştırma üniversitesi olma yönünde, akademik değerliği yüksek yayınlar ve faaliyetler yapılmasını, yerli ve milli çıktıların elde edilmesini vizyon olarak belirlemiş olan kurumumuzun bu tip multidisipliner, uluslararası ortaklı çalışmaları sürdürmesi, hız vermesi ve kurumumuzun diğer birimlerine örnek olmasını diliyorum. Yöneticiler olarak bizlerin üzerine düşen görev ise tüm bu adımlarda sizleri desteklemek ve sizlerin yanında olduğumuzu hissettirmektir. Bu tip eğitimlerin arttırılabilmesine, araştırmaların yapılabilmesi ve çözümlerin geliştirmesine yardımcı olmalıyız ”  şeklinde konuştu.    

Anatomi Anabilim Dalının 80’nin üzerinde ulusal ve uluslararası mezuniyet sonrası kurslar düzenlediğini belirten Dekan Prof. Dr. Cemil Gürgün ise ‘‘ Bu kurslarda cerrahi anatomi alanındaki son teknolojiler, en yeni ameliyat teknikleri kadavralar üzerinde uygulanmakta ve hekimlere öğretilmektedir. Cerrahi anatomi araştırmaları ve eğitimleri için bize özgü yeni nesil kadavra ilaçlama teknikleri geliştirilmiştir ve başarıyla uygulanmaktadır.    Yeni cerrahi anatomi yayınları, kitapları üretilmektedir. Patentli cerrahi cihazların, cihaz tasarımı ve ameliyat teknikleri geliştirilme çalışmaları sürmektedir” şeklinde açıklamalarda bulunmuş ve kurumsal desteklerini dile getirmişlerdir’’ diye konuştu.

Sanal gerçeklik programı kullanıldı

Kurs konusunda bilgi veren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bilge şöyle konuştu: ‘‘ Birincisini 2018 yılında gerçekleştirdiğimiz kursun sonrasında, uluslararası bir kuruluş olan Uluslararası Kontinans Topluluğu  ( ICS- International Continence Society)’nin Türkiye’de düzenleyeceği tüm kursları Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı ile birlikte yapması konusunda vardığımız mutabakat sonucu bu kursun ikincisini düzenleme imkanını bulduk. Cerrahi Anatomi ve Teknolojileri Derneği (CATD) ve pek çok firmanın da destek verdiği kursumuza bu yıl Katar’dan katılan yabancı konukların yanı sıra ülkemizin çeşitli şehirlerinde görev yapan, üroloji, kadın doğum ve çocuk cerrahisi gibi farklı dallardan 20 kursiyer katılım gösterdi. Kursta katılımcılar sadece kadavra üzerinde pek çok güncel cerrahi tekniği yurt içi ve yurt dışından gelen deneyimli cerrahlardan ve anatomistlerden öğrenmekle kalmayıp, yanı sıra 3 boyutlu anatomik modeller ve sanal gerçeklik programı ile desteklenmiş cerrahi simülasyon cihazı ile pekiştirme fırsatı buldular.’’

  

  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir