Prof. Dr. Aykut Güvensen ve Doç. Dr. Özlem Göksel, “Kum ve Toz Fırtınaları İhtisas Çalışma Grubu”na seçildi

Egeli Akademisyenlere Önemli Görev

Egeli akademisyenler Prof. Dr. Aykut Güvensen ve Doç. Dr. Özlem Göksel, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Kum ve Toz Fırtınaları İhtisas Çalışma Grubu”na seçildi. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  “Ülkemizin gelecek hedeflerine güçlü ve sürdürülebilir bir şekilde yürüyebilmesi için üniversitelere önemli görevler düşmektedir. Ege Üniversitesi de bu anlayışla her geçen gün ulusal ve uluslararası düzeyde ülkemizin bilimsel verimliliğini artırma yolundaki faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Bilimsel üretim ve toplumsal fayda çalışmalarıyla ülke bilimine önemli katkılar sağlayan üniversitemizin seçkin akademisyenleri şimdi de ‘Kum ve Toz Fırtınaları İhtisas Çalışma Grubu’na seçilerek farklı kurumlardan uzman ve akademisyenlerle birlikte önemli çalışmalar yapacaklar. Değerli akademisyenlerimizi kutlar, ülkemize ve insanlığa yaptıkları ve yapacakları keşif ve çalışmaların destekçisi olacağız” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Ege Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla Türkiye’de ilk kez uygulanan “Polen Alerji Bülteni”nin hayata geçirilmesine öncülük eden Egeli akademisyenler Prof. Dr. Aykut Güvensen ve Doç. Dr. Özlem Göksel, yine önemli bir proje için görevlendirildi. Güvensel ve Göksel, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen “Kum ve Toz Fırtınaları (KTF) İhtisas Çalışma Grubu”na  seçildi.

Üniversitelerden akademisyen, yönetici ve uzmanların katılımı ile oluşturulan “Kum ve Toz Fırtınaları İhtisas Çalışma Grubu”; özellikle Afrika ve Ortadoğu başta olmak üzere, Türkiye dışından ve içinden olacak toz taşınımlarının izlenmesi, tahmin edilmesi ve etkilerinin araştırılması adına çalışmalar yapacak.

Türkiye, coğrafi konumu itibarıyla dünyadaki en önemli iki toz kaynağı olan Afrika ve Ortadoğu kaynaklı çöl tozlarının etkisi altında bulunuyor. Suriye ve Irak sınırına yakın bölgeler ile Konya-Karaman havzası ise toz taşınımından en fazla etkilenen yörelerimiz. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinin (IPCC) güncel iklim öngörülerine göre, kuraklık hadisesinin sıklığı ve şiddetinin artmasıyla birlikte, kum ve toz fırtınalarının daha yoğun yaşanması bekleniyor.

“Kum ve Toz Fırtınaları İhtisas Çalışma Grubu” listesinde Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Güvensen ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Göksel’in yanı sıra ilgili kamu kurumları ile üniversitelerden 55 akademisyen, yönetici ve uzman yer alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir