Dr. Hulusi Sam, “İyot eksikliği pek çok hastalığa zemin hazırlıyor”

1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası

Bilge İrem Şen – Dilara Arısan – Efecan Sezgin

İZMİR (Ege Ajans)-  Önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıklarına dikkat çekmek ve bu hastalıkların yol açtığı sağlık problemlerini erkenden önleyebilmek için her yıl Haziran ayının ilk haftası çeşitli farkındalık çalışmaları düzenleniyor. Ege Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kampüs Polikliniği’nde görevli Dr. Hulusi Sam, iyotun insan vücudu için önemi ve işlevi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dünyadaki önlenebilir zihinsel geriliğin başlıca nedeni olan iyot, insan vücudunda çok az miktarda bulunan normal büyüme ve gelişme için gerekli olan bir element olarak biliniyor. İyot eksikliği anne karnında ve bebeklikte; ölü doğum, bebek ölümünde artma, zeka geriliğine neden oluyor. Çocuk ve gençlikte, guatr, öğrenmede güçlük,  büyüme ve zihinsel sorunlara yol açıyor. Yetişkinlerde ise guatr ve tiroid beziyle ilgili problemlere neden oluyor.

İyot Yetersizliği Hastalıklarının tamamen ortadan kaldırılamasa bile önlenebilir bir sorun olduğuna dikkat çeken Dr. Hulusi Sam, iyotun vücutta depolanmadığı için bu maddenin küçük miktarda ve düzenli olarak alınması gerektiğini ifade etti.

Dr. Sam, vücudun temel ihtiyacı olan büyüme, gelişme ve canlı fonksiyonlara etki eden temel hormonları salgılayan tiroid bezinin ihtiyaç duyduğu temel maddenin iyot olduğunu belirtti. Yeterli miktarda iyot alınmadığı takdirde tiroid bezinin işlevinde bozulmalar meydana geldiğini kaydeden Dr. Sam, “Öncelikle çocuklarda büyüme ve gelişmeyle alakalı, erişkinlerde ise anemi, diyabet gibi hastalıklara veya saç dökülmesi, halsizlik gibi etkiler ortaya çıkıyor” dedi. İyotun vücut tarafından üretilmediğine, tamamen dışarıdan alındığına değinen Dr. Hulusi Sam, kırmızılahana gibi sebzelerle bu ihtiyacın bir miktar karşılanabileceğini ancak temel kaynağın tuz olduğunu söyledi.

 Son olarak fazla iyot tüketiminin de eksikliği kadar zararlı olduğunu belirten Dr. Sam, kararında tüketimin ve düzenli kontrolün önemini vurguladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir