“Bilinçaltı Kabini” enstalasyonu Ege Üniversitesi’nde

Ataberk Sağırlar- Ceren Renci

Ege Üniversitesi’nde sanatseverlerle buluşan “Bilinçaltı Kabini” enstalasyonunun açılışında konuşan Ebru Degidiben, “Birçok şeyi, birçok anıyı,  düşünceyi ve etkisinde kaldığımız şeyleri, bilinçaltımızda saklıyoruz. Ben bu çalışmada,  bilinç, bilinçaltı ve bilinçdışını aşamalı olarak göstermek istedim” dedi.

Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü işbirliğinde, İsveç Enstitüsü’nün desteklediği “Kimlik ve Toplumsal Cinsiyet” konularına odaklanan “İma/Implıcatıon” projesi kapsamında “Bilinçaltı Kabini”  isimli çalışma sanatseverlerle buluştu.  

Sergi, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü 4.sınıf öğrencisi Ebru Degidiben tarafından oluşturuldu. Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Sergi Salonu’nda açılışı yapılan sergiye Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Merih Tekin Bender, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

Serginin açılışında konuşan Prof. Dr. Merih Tekin Bender, “Eylül ayından beri gerçekleştirdiğimiz süreç, aşama aşama, projenin gelişimi, projenin metinlerinin oluşturulması, kullanılacak malzemenin kararlaştırılması ve malzemenin hazırlık süreci,  dönüştürülmesi, aylar aldı. Şu anda sonlara yaklaştık. Burada yaptığımız işlerde düşünsel açıdan, her şey çok iyi kurgulanıyor ve gerek çalışmaların üretim süreci, gerekse buradaki sergileme aşamasında konuştuklarımız, düşündüklerimiz, fikirleri geliştiren ve konuşuldukça yeni fikirlerin ortaya çıkmasına neden olan süreçler doğuruyor. Çalışmada bilinçaltı sürecini içeren bir bilinçaltı kabini bulunuyor. Bu temsili kabin bizim bilinçdışımız, bilinçaltımız ve bilinçli alanlarımızı kapsıyor. Tüm sergilerimizde kullandığımız malzemeye ek olarak bu sergide öğrencimiz,  atık malzemeleri kullanarak bu çalışmasını oluşturdu” diye konuştu.

Sergi sahibi Ebru Degidiben, “Bilinçaltı kabininde test etmek istediğim şey, bilinç ile bilinçaltı arasındaki duvardı. Birçok şeyi, birçok anıyı,  düşünceyi ve etkisinde kaldığımız şeyleri, bilinçaltımızda saklıyoruz. Ben bilinç, bilinçaltı ve bilinçdışını aşamalı olarak göstermek istedim. Galerinin tamamı bir bilinci, kabinin içi bilinçaltını, kabinin içindeki ayna da, bilinçdışını temsil ediyor. Kabinin içine girdiğinizde, bir karanlıktan, bilincimizin bulunduğu noktaya, aydınlığa nasıl çıkabiliriz bunu temsil ediyor. Arka planda verdiğim müzik, ışık etkileriyle bunu hissettirmek istedim. Biliyorsunuz ki çocukluğumuzdan itibaren hayatımızda yaşadığımız her şey beynimize kaydoluyor. Hiçbir şey silinmiyor ancak bunları gün yüzüne çıkartmak ve çıkartmamak arasında kaldığımızda,  bu duvarları aşmalı mıyız bunu düşündürmek amacıyla bilinçaltı kabinini oluşturdum” diye konuştu.

Sergi, Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Sergi Salonu’nda sanatseverler ve öğrencileri bekliyor. 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir