Ege’de “Bandırma’nın Rotası” Konferansı

Yağmur Karadağ-Ceren Badur-Merve Serbest

Ege Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu tarafından 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın 100’üncü yılı dolayısıyla “Bandırma’nın Rotası” isimli konferans düzenlendi. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta; İstanbul Arel Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Akalın ve Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğr. Görevlisi Gülben Mat konuşmacı olarak yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferans, Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı Özcan Bal’ın açılış konuşmasını yapması ile devam etti. 19 Mayıs’ın 100’üncü yılına doğru giderken çok heyecanlı olduklarını belirten Özcan Bal, “Bu heyecan, aynı zamanda 100 yıl önce dağılmış bir devletten tam bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti kuracak olmanın heyecanı. 100 yıl sonra hala aynı duygularda olmamızın önemi çok büyük. Geçmişte yalnızca bir tek Bandırma Vapuru vardı ve o vapur Mustafa Kemal Atatürk’ü Samsun’a taşıdı. Bugün, o vapurdan bir tane yok, bulunduğumuz her yer birer Bandırma Vapuru. Artık Türk gençliği içerisinde milyonlarca Mustafa Kemal var” diye konuştu.

“Vasiyeti gözden geçirmemiz gerek”

19 Mayıs 1919’u büyük bir mücadelenin başlangıç noktası olarak kabul ettiğini söyleyen Prof. Dr. Cüneyt Akalın, “Bu mücadele 29 Ekim 1923’de Ankara’da taçlandı. Yepyeni bir çağın başlangıcıdır. 19 Mayıs; eşitliğin, özgürlüğün, dayanışmanın Anadolu ve Asya topraklarına ayak basmasıdır. Mustafa Kemal Atatürk, yıkılan bir imparatorluktan bir enkazı kaldırmış ve modern çağın temellerini yerine getirmiştir. Aslında Cumhuriyetimizin fiilen ilan edildiği tarih 23 Nisan 1920’dir. Çünkü hâkimiyetin gerçekten millete geçtiği sürecin başlangıcıdır. 29 Ekim 1923 bu işin taçlandırılmasıdır. Geçmişi bileceğiz ama geçmişte yaşayamayız. Bugün 100’üncü yılda vasiyeti gözden geçirmemiz gerekli. Vasiyetin muhatabı da siz gençlersiniz” dedi.

 “Egemenlik en üstün güçtür”

Konferansta milli mücadelenin nasıl başladığını, Samsun’a çıkışı, Atatürk’ün İstanbul’daki faaliyetlerini ve kongrelerden örneklerle “Bandırma’nın Rotası”nı anlatan Öğr. Gör. Gülben Mat, “Egemenlik, en üstün güçtür. Orta Çağ’dan Aydınlanma Dönemi’ne kadar egemenliği paylaşmak hakkında gelişmeler var. Özellikle aydınlanma döneminde egemenliğin paylaşımı; devletin her şeye egemen olması, üstün olması anlamına gelir” dedi.

 “Bandırma’nın Rotası”nı, Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk ile çok detaylı bir şekilde anlattığını ifade eden Gülben Mat, “Atatürk, hem o dönemde yaşayanlara, bizlere ve bizlerden sonra geleceklere yazılı belge bırakmış hem de yaptıklarının hesabını gençlere Nutuk ile vermiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün başarısının sırrı şüphesiz okul yıllarından başlayarak edindiği okuma alışkanlığı, düşünmesi, planlaması ve planlarını uygulamasıdır. Atatürk, ‘Kültür, üretmek ve ürettiğinden anlam çıkarmak, zekâyı eğitmektir’ demiştir. Sadece kendi çıkarımızı değil, memleketin çıkarını düşünürsek, ortak kararlar alırsak daha nice yüzyıllara gideriz diye düşünüyorum” diye konuştu.

Konferans, Prof. Dr. Cüneyt Akalın ve Öğretim Gör.Gülben Mat’a plaket takdiminin ardından sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir