“Kendini Yeniden Keşfet: Bir Dil, Bin Değişim”

Müjgan Öğe- Baz Mohammad Yosufi

 İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Kendini Yeniden Keşfet: Bir Dil, Bin Değişim” konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansı, eğitmen Semih Pala verdi. Ege Üniversitesi 40. Kültür, Sanat ve Spor Şenliği kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Dil öğrenmenin kişiye kattığı yararlara ve öğrenme süreçlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Semih Pala,  “Öğrenme dediğimiz şey sanıldığı kadar basit değildir. Eğitim ve öğretim kavramı çoğunlukla beraber kullanılıyor. Aslında aynı şeyler değildir. Okullarda kaç yıldır İngilizce eğitimi veriliyor fakat çoğu kişi bu eğitim karşılığında İngilizce öğrenemiyor. Bunun sebebi aslında verilen eğitim değil, öğrenme süreciyle ilgili oluyor. Öğrenme süreci ilk olarak bir şeye muhtaç olma hissiyle başlıyor. Ama muhtaç ile ihtiyaç kavramlarını da karıştırmamak gerekir. Öğrenme hissi, insanın muhtaç olduğu tek şeydir. Bu hayatın her yerinde geçerlidir. İnsan sürekli yeni şeyler öğrenme hissine açık olmalıdır. İnsan öğrenme muhtaçlığını hissetmiyorsa belli bir yerden sonra hayattan zevk almaz” dedi.

Öğrenmenin diğer bir sürecinin de deneyerek öğrenme olduğunu belirten Semih Pala, “Dil açısından buna bakıldığında, başka bir ülkede yaşayan bir aileyi düşündüğümüzde; oraya sonradan gittikleri için ailenin büyükleri o dili, konuşan kişilerin yanında bulunarak öğrenir. Ailenin çocukları ise, yaşça küçük olduklarından o ortama bağlı olarak içinde bulunarak öğrenmeyi gerçekleştirir” diye konuştu. Dil öğrenmenin kişiliğe olan etkilerinden bahseden  Semih Pala,   “Dil öğrenmek, kişide farklılıkları görme ve empati duygusu oluşturur. Başka bir kültürü anlamayı, doğru iletişim kurmayı ve ifade özgürlüğünü güçlendirir” dedi.  

    Son olarak hayatta hiçbir şeyin çalışmadan elde edilemeyeceğini vurgulayan Pala, “Ben şu ana kadar çok çalıştım ve hala da çalışıyorum. Bugün çeşitli alanlara yönelik İngilizce eğitimi veren bir kuruma sahibim, bunun dışında farklı firmalarla da ortak projelerim ve çevirilerim mevcut. Tüm bu noktaya öğrenerek, deneyerek ve çalışarak ulaştım” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir