EÜ’den “Savunma Sanayi Arama Toplantısı”

EBİLTEM-TTO,  Ege’nin akademik gücünü iş dünyası ile buluşturmaya devam ediyor

EÜ’den “Savunma Sanayi Arama Toplantısı”

Ege Üniversitesi (EÜ) EBİLTEM-TTO tarafından düzenlenen Sektör Günleri kapsamında “Savunma Sanayi- Arama Toplantısı” gerçekleştirildi. Rektör Budak, “Ege Üniversitesi olarak bilimsel projelerimiz ve laboratuvarlarımızdaki çalışmalarımızla ülkemizin savunma sanayine önemli katkılar veriyoruz” dedi.

Ege Üniversitesi’nde; “Üniversite – Sanayi İşbirliği” çalışmaları kapsamında “Savunma Sanayi” ile birlikte yürütülmekte olan projelerin ortaya konması ve yürütülebilecek ortak çalışmaların potansiyelinin arttırılması hedefi ile “Arama Toplantısı” yapıldı. EBİLTEM-TTO Konferans Salonu’nda yapılan  toplantıya; EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Oğuz Bayraktar, Prof. Dr. Kutsal Turhan, EÜ Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Faruk Bozdoğan,   Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel ve EBİLTEM-TTO Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Özge Altun Köroğlu, akademisyenler ve  araştırmacılar katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Savunma Sanayii, ülkelerin uluslararası arenada sahip olduğu gücü ve konumu belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Özellikle, güvenlik tehditlerinin eskiye nazaran çok daha karmaşık niteliğe büründüğü günümüzde, savunma alanında yetkinlik; güçlü bir ülke olmanın en temel teminatları arasında yer alıyor. Sahip olduğumuz jeopolitik konum nedeniyle, savunma ve güvenlik konularının ülkemiz nezdinde de hassasiyetinin oldukça yüksek olduğunu biliyoruz. Son zamanlarda bölgemizde oluşan konjonktür, sınırlarımız ötesinde yaşanan istikrarsızlıklar, terörle mücadeleye verdiğimiz aktif destek gereği savunma sanayi çok ciddi bir önem arz ediyor. Bizler, eşsiz konumu nedeniyle tarih boyunca pek çok güvenlik tehdidiyle karşı karşıya kalmış bir ülkede yaşıyoruz. Ülkemizin bağımsızlığı, vatan ve milletimizin güvenliği için güçlü bir yerli savunma sanayi altyapısına sahip olmalıyız. Savunma ve güvenlik alanlarında dışa bağımlılık, ülkelerin uluslararası rekabet ortamında sahip olduğu direncin kırılmasına neden oluyor. Ülkemiz de dışa bağımlılığın doğuracağı potansiyel tehlikelerin bilinciyle, son yıllarda Savunma Sanayi alanında yoğun çabalar yürütüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ortaya koyduğu 2023 stratejisinde ‘Teknolojik Yetkinlikler ve Sektörel Yol Haritalarının Belirlenmesi’ başlığı altında ekosistem dinamikleri dikkate alınarak hazırlanacak sektörel yol haritalarından birisi de Savunma temalı ürünlerdir. Ayrıca Savunma Sanayii, 11. Kalkınma Planında da öncelikli gelişme alanı olarak belirlenmiştir. Yoğunlaşan çalışmalar doğrulusunda bugün, ülkemiz kendi milli teknolojilerini üretme potansiyelini hızla artırıyor” dedi.

Savunma Sanayi, sürekli modernizasyon ihtiyacı olan bir alan

Savunma Sanayinin, sürekli olarak yenilik ve modernizasyon ihtiyacı olan bir alan olduğunu vurgulayan Rektör Budak,  “Bugün elde ettiğimiz başarıları kuvvetlendirmek için bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek büyük önem arz ediyor. Çalışmalar, bilimin ışığından ayrılmadan, paydaşlarla işbirliği ve koordinasyon içerisinde yürütülmelidir. Tam da bu noktada, bilimin doğduğu, büyüdüğü, geliştirildiği yerler olan üniversitelere önemli bir rol düştüğüne inanıyorum. Ülkemizin en köklü üniversitelerinden biri olarak, bu alanda sahip olduğumuz sorumluluğun bilincindeyiz. Ege Üniversitesi; ülkesinin ihtiyaçlarını temel alan; ülkesini hem ulusal hem uluslararası arenada hak ettiği konuma ulaştırmayı amaçlayan bir üniversite. Bizler, nitelikli akademik kadromuz, zengin teknolojik altyapımız, değerli işbirliklerimiz ile ülkemize sunduğumuz katkıları her geçen gün geliştiriyoruz. Araştırma Üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlerken, Savunma Sanayii’ni üniversitemizin güçlü olduğu alanlarda desteklemek ve disiplinler arası çalışmaları teşvik etmek de hedeflerimiz arasında yer alıyor. Üniversitemiz bünyesinde bulunan farklı disiplinlerdeki çalışmaların Savunma Sanayi ile ilişkilendirilerek (Biyoteknoloji – Savunma Sanayi, Kimya-Savunma Sanayi, Tekstil- Savunma Sanayi gibi) ortak çalışmaların oluşturulması bizler için büyük önem taşıyor. Ayrıca, bu çalışmaların arttırılması ile farklı disiplinlerin Savunma Sanayi etrafında toplandığı bir kümelenme faaliyeti de planlanıyor. Bu duygu ve düşüncelerle, üniversitemizdeki potansiyeli ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu toplantının, savunma sanayi alanında önemli gelişmeler doğuracağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.

Doç. Dr. Özge Altun Köroğlu, “EBİLTEM-TTO olarak savunma sanayi için neler yaptık, neler yapabiliriz, neye ihtiyacımız var bunu irdelemek için bir araya geldik. Savunma sanayisi 11. Kalkınma Planında önemli yere sahip. Bizim kendimize has güçlü yönlerimiz var. Sağlık, tekstil, gıda gibi. Diğer üniversitelerin sahip olmadığı bir şeye sahibiz. Savunma sanayisini bunlarla ilintileyerek güzel sonuçlar ortaya koyabiliriz” diye konuştu.

EÜ Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Faruk Bozdoğan, “Türkiye´de yükseköğretim kurumları içerisinde tekstil ve konfeksiyon alanında faaliyet gösteren ilk merkez olan Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma ve Uygulama Merkezi, bir yandan Türkiye ekonomisine, tekstil ve konfeksiyon sanayinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla bilimsel ve uygulamalı araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütürken diğer yandan da  bilime, teknolojiye, tekstil sektörüne, kamu-özel kurum ve kuruluşlara hizmet veriyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir