EÜ’de “Gelenekselden Günümüze Tahta Kalıp Baskı Çalıştayı”

Tülay Çolak-Müzeyyen Öztürk

Ege Üniversitesinde   “40. Kültür, Sanat ve Spor Şenliği” kapsamında Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde “Gelenekselden Günümüze Tahta Kalıp Baskı Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çalıştay Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Bölümü tarafından düzenlendi. 

Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Bölümü Öğretim Görevlileri  Şükran Tümer ve Berna Aybartürk tarafından gerçekleştirilen  çalıştaya; Ali Osman Konakçı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Emine Demirer ve Serap Turan ile  Moda Tasarım Teknolojileri öğrencileri katıldı. Geleneksel Türk El Sanatlarından Yazmacılık sanatını gençlere anlatan Çalıştay Koordinatörü Ege Üniversitesi Emel Akın  Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Şükran Tümer, “Tahta kalıp sanatında kullanılan baskı kalıplar ıhlamur ağacından elde edilmektedir. Oyma ustaları tarafından oyulan kalıplar, yazma ustaları tarafından basılır. Günümüz tasarım anlayışıyla kumaş yüzeyine bezemeler yapılması her iki zanaatında korunması gerekliliğini ortaya çıkararak kaybolan geleneksel Türk el sanatlarının önemini vurgulamaktadır. Yazmacılık ülkemizde birçok yerde kullanılırken en bilineni ise Tokat yazmacılığıdır. Özellikle de Kalamış yazmaları Avrupa’ya kadar uzanan bir markadır” dedi.

Öğretim Görevlisi Şükran Tümer’in Geleneksel Türk El Sanatlarından Yazmacılık’ı gençlere tanıtmasının ardından baskı uygulamasına geçildi. Ekolojik yaşamı korumak adına şal ve bez çanta üzerine, bizzat öğrencilerin hazırladığı tahta kalıplarla baskı işlemi gerçekleştirildi. Çalıştayda gençler yoğun ilgiyle baskı işlemini takip ettiler ve uygulamaları merakla gerçekleştirdiler.

“Her motifin bir hikâyesi var”

Uygulamalar esnasında Emel Akın Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Berna Aybartürk, “Tahta kalıp baskı ve yazmacılık her sene düzenli olarak yaptığımız bir çalışma. Bu çalıştayı yapmamızın nedeni unutulmaya yüz tutan geleneksel Türk el sanatlarını gençlere aktarmak. Özellikle üniversite öğrencilerine şenlik kapsamında yazmacılık sanatını tanıtmayı amaçlıyoruz. Bu hafta kampüsümüzde gerçekleşen ‘10.Bilim Haftası’  dolayısı ile çeşitli okullardan gelen farklı yaş guruplarındaki gençlere de bu sanatı tanıtmayı hedefledik. Günümüzde bu zanaatın yok olmaya yüz tuttuğunu görüyoruz bunu önlemek için öğrencilerimize geleneksel Türk el sanatlarımızdan Yazmacılık’ı tasarım kavramı içerisinde anlatmaya çaba gösteriyoruz. Burada kullanılan her kalıbın her motifin bir hikâyesi mutlaka vardır. Tasarım yaparken bunun araştırmasını yapmak da bizi sanatsal açıdan geliştirmektedir. Günümüz yazmalarında bir çok motifin Anadolu’ya dayanan hikayesi bulunmakta buna örnek olarak Hitit üçlemesi Motifi’ni verebiliriz” diye konuştu.

Çalıştay sonrası etkinliğe katılan Ali Osman Konakçı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hocaları Emine Demirer, Serap Turan ve moda tasarım teknolojileri öğrencileri etkinliğe ve uygulamalarına katılmaktan dolayı mutluluk duyduklarını vurgulayarak, Öğretim Görevlileri Şükran Tümer ve Berna Aybartürk’e, Moda Tasarım Bölümü öğrencilerine teşekkürlerini sundular.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir