Prof. Dr. Erdinç, “Rehabilitasyon, bir ilaçtan daha fazla etkilidir”

Halis Erinç Keleş – Denizhan Şaşmaz

İZMİR (Ege Ajans) – Ege Üniversitesi (EÜ)Tıp Fakültesi Prof. Dr. İlhan Vidinel Konferans Salonunda “Pulmoner Rehabilitasyon Haftası” nedeniyle hasta – hekim buluşması gerçekleştirildi. EÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Pulmoner Rehabilitasyon Birimi’nde tedavi gören hastalara teşekkür etmek ve rehabilitasyonun önemini hatırlatmak amacıyla hasta toplantısı düzenledi.

 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından düzenlenen  toplantıya, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Münevver Erdinç, Göğüs Hastalıkları Pulmoner Rehabilitasyon Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Alev Gürgün, Uzm. Dr.Funda Elmas, Fizyoterapist Tolga Çapanoğlu, eğitim hemşiresi, diğer sağlıkçılar, hastalar ve öğrenciler katıldı.

 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Münevver Erdinç, “Hepiniz rehabilitasyonun bir ilaçtan daha etkili olduğunu biliyorsunuz, yaşayarak gördünüz. Egzersiz kapasiteniz giderek arttı, kendinize güveniniz geldi ve egzersizlere devam edeceksiniz. Ben öncelikle ekibe çok teşekkür etmek istiyorum çok güzel işler başardılar. Aslında bu rehabilitasyonu sağlıklı insanların da yapması gerekir ama maalesef bizim toplumda öyle bir alışkanlık yok” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE EGE ÖNCÜLÜK ETTİ

Göğüs Hastalıkları Pulmoner Rehabilitasyon Birimi Sorumlusu Prof. Dr Alev Gürgün, 2004 senesinde kurulan Ege Üniversitesi Pulmoner Rehabilitasyon Biriminin Türkiye’de ilk olduğunu ve buradan tüm ülkeye yayıldığını belirtti. İngiltere’den alınan örneklerle kliniğin geliştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Gürgün, “O zamanlar bir kurs verdiğimizde sadece iki hekim katılıyordu. Bugün derneklerin internet sayfalarına ve medyaya baktığımızda artık birçok hekimin bu kurslara katıldığını ve hastalarına uyguladığını görebiliyoruz” dedi.

“HASTALARIN YAŞAM KALİTESİ ARTIYOR”

Programa hasta olmayıp nefes darlığı çeken kişilerin de katılabileceğini aktaran Prof. Dr. Gürgün “Sekiz hafta süren bir programdır, haftada iki kez egzersiz eğitimine geliyorlar ve bir kez de evde egzersiz programı kendilerine reçete ediliyor. Buna bir psikoterapi de diyebiliriz aslında, psikolojik yönden de hastalarımızı iyileştirmeyi ve geliştirmeyi hedefliyoruz. Hastalar buraya gelip egzersiz yaptıkları zaman kendilerini daha iyi hissediyorlar. Yürüme mesafeleri artıyor,  nefes darlıkları azalıyor ve günlük yaşamlarını daha iyi sürdürebilir hale geliyorlar. Buradaki amaç egzersiz kalitesini artırmak ve yaşam kalitesini iyileştirmektir” dedi.

Programın tamamen ücretsiz olduğunu belirten Prof. Dr. Gürgün, “Akciğer kanseri olan hastalar cerrahi tedavi öncesinde bu rehabilititasyon programlarına girebilirler. Bu rehabilitasyonla birlikte onların cerrahi tedavinin başarısı da artabiliyor. Aynı zamanda sigara bıraktırmanın ilk aşaması da pulmoner rehabilitasyon programı içerisinde yer alır” dedi.

 “KATILANLAR TEKRAR KATILMAK İSTİYOR”

Hastaların azmi ve istediği için onlara teşekkür ederek söz alan Uzm. Dr. Funda Elmas, “Başlangıçtaki gruplarımız daha az sayıdan oluşuyordu, hastalarımız çok katılmak istemiyordu. Artık sayımız arttı ve katılanlar tekrar tekrar katılmak istemeye başladı. Hastalar bir daha sıra bana ne zaman gelir diye soruyorlar. Devamları ve uyumları için hastalara teşekkür ediyorum. Bundan sonra buna hep birlikte uyumumuzu kaybetmeden devam edelim” dedi.

Uzman Fisyoterapist Tolga Çapanoğlu’nun, Pulmoner Rehabilitasyonun amaçları ve egzersiz teknikeri hakkında yaptığı uygulamalı sunumla devam eden etkinlik, tedavi olan hastaların hikayeleri ve sorularıyla devam etti.

Ege Üniversitesi Hastanesi’nde akciğer nakli olan rehabilitasyonun da yararıyla sağlığına kavuşan Mustafa Yüksel, “Hocalarıma çok teşekkür ederim. Bu rehabilitasyon ameliyatımdan sonra çok yararlı oldu. Şu anda rüyada gibiyim. Hayatımda çok şey değişti. Hastaneye oksijen tüpüyle geliyordum, yürümemek için arabayı en yakın yere park ediyordum, şimdi bu hastaneyi boydan boya üç, dört kez yürüyorum” diye konuştu.      

Pulmoner rehabilitasyonun (solunum fizyoterapisi) önemi ve teknikleri hakkında bilgi verilen toplantının sonunda hastalara teşekkür plaketi verildi.

PULMONER REHABİLİTASYON NEDİR?

Pulmoner Rehabilitasyon yani solunum fizyoterapisi; kişiye özgü olarak planlanan, akciğer hastalarının tedavisini amaçlayan, kişilerin günlük yaşamda daha kaliteli nefes alıp vermesini hedefleyen rehabilitasyon programı olarak biliniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir