“Kardak Türk toprağıdır, öyle de kalacaktır”

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde  “Mavi Sorun Kuşağı, Ege ve Akdeniz’de Türk, Yunan, Rum Uyuşmazlığı” konulu konferans gerçekleştirildi.  Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu(ULİT) tarafından düzenlenen konferansı Büyükelçi Burak Özügergin verdi.

Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. A. Özlem Önder, akademisyen ve  öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Uluslararası İlişkiler Topluluğumuz çok önemli etkinlikler düzenliyor. Kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ege Denizi’nin  yarı kapalı bir alan olduğunu ifade eden Özügergin, “Yunanlar, Türkiye’yi sıkıştırma arzusundadırlar. Biz ise ferah bir toplumuz. Bizi Anadolu’ya sıkıştırmak istiyorlar ama böyle bir şey olamaz. Ege’de 1700 küsur Yunan adası varken, 300 küsur Türk adası bulunmaktadır. Durum böyle olunca Yunanlar, ‘Bütün adalar benim, Ege’de benim’ görüşünü hakim kılmaya çalışıyor.  Türkler ise, ‘Çoğu sizin, Ege ise ortaktır’ diye diretiyor ve sorun burada çıkıyor” dedi.

Spesifik sorunlara da değinen Özügergin, “Ege’de Yunanlılarla bir deniz sınırımız yoktur. Yunanlıların sınırına göre ise biz hapsedilmiş durumdayız. Deniz sınırı olmayınca da Kardak gibi sorunlar yaşanmaktadır. Şunu da belirteyim ki; Kardak, Türk toprağıdır ve öyle de kalacaktır. Kardak sorununun ilk yaşandığı zamanlarda bu sorun bizi neredeyse savaşa götürecekti ama uluslararası anlaşmalarla bunu engellemiş olduk” diye konuştu.

Tıpkı Yunanlar gibi Rumlarla da ada yüzünden sorunlar yaşadığını söyleyen  Özügergin, “Rumlar, Yunanlar gibi adanın tamamını kendi adaları olarak görmek istediler. Rumlar, eşitlik ilkesini bir türlü benimsemediler ve 1963 yılında Rum çeteleri, Türklere zulmetmeye başladı. Devamında anlaşmalar yapılmaya çalışıldı. Sayısız mutabakat gerçekleştirildi, ta ki 2008-2017 yılları arası yapılan mutabakata kadar. Kıbrıs Konferansı’nda Türk, Rum ve İngiliz tarafları vardı fakat taraflar anlaşamadı ve sonuç alınamadı. Sonuç alınamayınca ortalık gerildi, konferans sekreteri de bunun farkına varınca başka bir zaman yeniden toplanmayı önerdi. Yani sonuç olarak taraflar halen bir değerlendirme süreci içindedir” dedi.

Etkinliğin sonunda Doç. Dr. Altuğ Günalı, Büyükelçi Burak Özügergin’e,  “Teşekkür Plaketi” verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir