“Hava Polen Durumu” uyarılarına başlandı
Ege Üniversitesi ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünün ortak projesiyle “polen” kaynaklı alerjilere karşı tahmin ve uyarıda bulunma uygulaması İzmir’den başlatıldı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Bilim insanlarımızın bir projesini daha toplumun hizmetine sunduk. Polen kaynaklı alerjilere karşı halkımızı uyarmak için başlattığımız ölçüm ve tahminleri polenalerji.ege.edu.tr adresinden paylaşmaya başladık. Özellikle alerjisi olan veya astım hastası vatandaşlarımız için çok faydalı bir uygulama olduğunu düşünüyorum. İzmir’de başlayan bu uygulamayı diğer illerimize de yaymayı hedefliyoruz. Destekleri için Tarım ve Orman Bakanlığımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün, Ege Üniversitesi ile ortak yürüttüğü “polen alerji bülteni yayımlama uygulaması” ilk olarak İzmir’de hayata geçirildi. Uygulama kapsamında Ege Üniversitesi Bornova Kampüsü ve Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğüne kurulan polen yakalama cihazlarıyla haftalık polen örnekleri alınıyor. Bu örnekler ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünden gün içinde periyodik olarak alınan hava durumu tahminleri, üniversitede geliştirilen karar destek sistemi yardımıyla değerlendirilerek, astım ve alerji hastaları için günlük tahmini polen maruziyet riski hesaplanıyor.
Polenlerin atmosferde hareketini ve yayılmasını etkileyen yağış, nem, sıcaklık, rüzgar yönü ve hızı gibi meteorolojik parametrelere ilişkin tahmin bilgileri hazırlanarak Ege Üniversitesi tarafından yapılacak polen tahminlerine katkı sağlanıyor. Vatandaşların erişimine açılan polen uyarıları, hem Ege Üniversitesinin hem de Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sayfalarından yayınlanacak.
İzmir’de polen riski düşük
Yayımlnan “Meteorolojik Verilere Göre Tahmini Polen Maruziyet Riski Verileri” kapsamında İzmir için “Atmosferik polen ölçümlerine ve gün içindeki meteorolojik değişimlere göre polenlere maruz kalma riskiniz düşüktür” bilgisi verildi. Ağaç ve çalı, yabani ot ile çayır polenlerinin durumuna ilişkin detaylı bilgilerin de yer alacağı uygulamaya göre; dut, çam, meşe ve çınarlarla duvar fesleğeni için polen riski yüksek olurken, çayır polenleri için orta düzeyde risk bulunuyor.
Uygulama yaygınlaştırılacak
Uygulamanın, gelecek dönemlerde diğer illerde de hayata geçirilmesi planlanıyor. Meteorolojinin yeni uygulaması, özellikle alerjisi olanlar için büyük önem taşıyor. Vatandaşlar, uygulamayla hangi gün, hangi bölgede polen riski olduğunu bilecek. Böylece dışarı çıkacak vatandaşlar, polenlere karşı hazırlıklı olabilecek.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de daha önce uygulamaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Şu veya bu şekilde insanlarımız, özellikle alerjik bünyeli olanlarımız bahar döneminde haziran ayının sonuna kadar alerjiyle karşılaşabiliyor. Son derece değerli bir çalışma. Havanın hangi gün, nasıl olacağı bilindiği gibi, bu çalışmayla havanın alerjik durumunu da bilmek mümkün olacak” ifadesini kullanmıştı.