Egeli Kadınlar Başarılarıyla Dikkat Çekiyor

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili açıklamalar yapan Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Canan Fisun Abay,   8 Mart tarihinin, kadınların sadece yılın bir günü değil, yılın her gününde hakları olduğunun hatırlanması gereken bir tarih olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Canan Fisun Abay,  Ege Üniversitesinin akademik ve idari birimlerinde görev yapan çalışan ve yönetici sayıları göz önüne alındığında kadınlar lehine bir durumun olduğunu, bu uygulamanın diğer yükseköğretim kurumlarına örnek teşkil ettiğini söyledi.

Ege Üniversitesinin “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini” ön planda tutan temel bir yönetim anlayışına sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Canan Fisun Abay,  “Günümüzde kadın haklarının uygulanmasında ulaşılan seviye, ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirleyen unsurlar arasında sayılıyor. Bu anlamda üniversitemiz personel sayısında kadın ve erkeğe eşit sayıda yer veren,  ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini’ ön planda tutan bir üniversite. Ege Üniversitesinde çalışanların yüzde 58’ini kadın çalışanlar oluşturuyor” dedi.

Ege Üniversitesinin kadın yönetici sayısı bakımından dünyanın ve Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinin üzerinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Abay,  “16 fakültemizin 7’sinde kadın dekanlar görevi üstleniyor. Üç rektör yardımcısından biri olarak benim de üst yönetimde görev almam buna güzel bir örnek teşkil ediyor.” dedi.

Prof. Dr. Canan Fisun Abay, “Ege Üniversitesi’nde, kadınlarla ilgili önemli ve nitelikli bilimsel çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar, Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı tarafından yürütülüyor. Bizim görevimiz, yalnızca üniversitemizde değil, ülkemizde ve dünyada kadın hakları konusunda yayılımı sağlamak ve toplumun içine girerek, devletimizle birlikte kadın haklarının daha da ileriye taşınması için üniversite olarak önderlik yapmak. Kadınla ilgili hukuksal, sosyolojik, ekonomik, kültürel, sağlık gibi alanlarda araştırmalar yaparak, farklı birimlerde kadın konusunda yapılan bilimsel çalışmaları teşvik ediyoruz. Kazanılmış kadın haklarının korunmasına ve geliştirilmesine katkı veriyoruz” diye konuştu.

Ege Üniversiteli kadınların başarılarından örnekler veren  Prof. Dr. Abay,  “ Eczacılık Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan,  Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA)  tarafından nomine edilen Asya Bilim Akademileri Birliği’nin  “Bilim ve Mühendislikte Kadın Komitesi”ne  “Üye” seçildi. Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Huriye Göncüoğlu Bodur’un yürüttüğü “Türkiye’nin Kadın Balıkçıları” projesi ile Ashoka Vakfı tarafından ‘Uluslararası Sosyal Girişimcilik’ ödülü alarak, Türkiye Ashoka Vakfı Türkiye temsilcisi olacak üç kişiden biri olmaya hak kazandı. Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Petek Ballar Kırmızıbayrak, eczacılık sektörünün en prestijli ödüllerinden olan ‘Altın Havan Ödülleri’ kapsamında ‘Araştırmacı Ödülü’ adlı. Kadın sporcularımız, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından çeşitli branşlarda gerçekleştirilen turnuvalarda önemli başarılar elde ettiler. Wushu branşında takım olarak kadınlarda Türkiye Şampiyonu olan Egeli sporcular, bireysel alanda da önemli başarılar kazandı. Ege Lady Dolphins Takımı, Türkiye Kadınlar Bayrak Futbolu Şampiyonasında 2’nci oldu. Buz Hokeyi, Su Topu, Atletizm, Jimnastik, Bilek Güreşi gibi branşlarda da kadın sporcularımız hem bireysel hem de takım halinde kürsüde yer aldılar.  Üniversitemiz Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü öğrencisi Bengisu Avcı, İngiltere ve Fransa’yı ayıran Manş Denizi’ni yüzerek en hızlı geçen Türk kadını olarak adını tarihe yazdırdı” diye konuştu.

Prof. Dr. Canan Fisun Abay, “Günümüzde hızla yaşanan ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmelerin kadınların gittikçe daha fazla ve aktif olarak çalışma hayatına katılmalarına yol açtığını ve kadının çalışma hayatına katılımının artmasının, bir yandan kadının üretkenliğini, toplumsal saygınlığını, özgüvenini artırırken, diğer yandan toplumun gelişmesi açısından da önem taşıdığını belirterek, tüm kadınlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar Gününü içtenlikle kutluyorum” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir