Uluslararası öğrencilerin gözünden Ege Üniversitesi

Mert Ali Karabulut-Islomiddin Safarov-Ataberk Sağırlar

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi, küreselleşmenin eğitim alanında getirdiği değişimlerin bilinci ile uluslararası ilişkilerin geliştirilmesine ve çeşitlendirilmesine büyük önem veriyor. Türkiye’nin dünyaya en açık üniversitelerinden birisi olan Ege Üniversitesinin  “Uluslararasılaşma” hedefinin en önemli ayağını oluşturan yabancı uyruklu öğrenciler; üniversiteyi, olanaklarını,  etkileşimlerini anlattılar.  

Uluslararasılaşma alanında iş birliklerini geliştiren Ege Üniversitesi, yabancı öğrenci sayısını da her geçen yıl artırıyor. Uluslararası öğrenciler için cazibe merkezi olan Ege Üniversitesinde; Güney Amerika, Afrika, Asya ve Avrupa olmak üzere 4 farklı kıtadan, 117 farklı ülkeden bin 349 uluslararası öğrenci öğrenimlerine devam ediyor.

“Ülkemizin Fahri Elçileri”

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  “Ülkemizin dünyaya en açık üniversitelerinden biriyiz. Erasmus, Farabi ve diğer programlar üzerinden uluslararası en fazla öğrenci değişimini gerçekleştiren üniversiteyiz. Uluslararasılaşmaya verdiğimiz önem sonucunda Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan “2018-2022 Dönemi Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi”ndeki pilot üniversiteler arasında yer aldık. Bu doğrultuda, uluslararası arenada eğitim ve araştırma alanlarındaki karşılıklı iş birliklerini artırarak 2018 yılında 42 farklı ülke ile yapılan toplam anlaşma sayımızı 116’ya yükselttik. Ayrıca 4 farklı kıtadan, 117 farklı ülkeden bin 349 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz” dedi.

Ege Üniversitesinin ulusal ve uluslararası alanda görünürlüğünü artıracak en önemli konunun alt yapı olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak,  “Bu doğrultuda uluslararası camia tarafından bilenen bir üniversite olarak dijitalleşmeye önem veriyoruz. 64 yıllık köklü bir geçmişe sahip bir üniversiteyiz. Üniversite olarak, uluslararası alanda işbirliği ve bütünleşme süreçlerine önemli katkılar sunuyuz. Uluslararası öğrencilerimize, hem Türkçe, hem Türkiye hem de kültürümüzü yakından tanımaları için bütün olanakları bünyesinde barındıran bir üniversiteyiz. Yabancı uyruklu öğrencilerimizin memnuniyetleri bizim üzerinde önemle durduğumuz bir konu.  Bu öğrencilerimiz mezuniyetleri sonrasında ülkelerine döndüklerinde hem Üniversitemizin hem de Türkiye’nin Fahri Elçileri olması için çalışmaktayız” dedi.

Eğitim kalitesi ve kampüs yaşamı

Yabancı uyruklu öğrenciler Ege Üniversitesinin;  eğitim-öğretim kalitesi, kampüs yaşamı, akademik yetkinlik, kariyer fırsatları, kütüphanesi, kültür, sanat, spor, sağlık, yurt olanakları,  yönetim misyonu, öğrenci toplulukları,  fiziki ve dijital alt yapısı, internete erişim gibi alanlarda verilen hizmetlerden memnuniyetlerini dile getirerek övgü ile bahsettiler.                                         

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğrencisi Feride İbraimova, “Ege Üniversitesi Türkiye’nin en saygın üniversitelerin arasında. Bu saygınlığını bilimsel yayınlara ve köklü bir üniversite olmasına borçlu. Bunun yanında okulun materyal anlamında geniş bir envantere sahip olması da önemli bir husus. Bütün bunlar dikkate alındığında Ege Üniversitesinin diğer üniversitelerin arasında ayrı bir yere sahip olduğunu görebiliyoruz. Ben, Ege Üniversitesine gelme kararımı yukarıda belirttiğim kriterleri göz önünde bulundurarak verdim. Burada bulunduğum süre içeresinde hem akademik kadro, hem  üniversitenin sosyal yaşamı, hem de arkadaşlarımla olan ilişkiler hep olumlu bir şekilde devam etti.  Şimdi ise Ege Üniversitesinin tüm öğrenciler tarafından kullanılan ve çok önem taşıyan bir bölgeye yer vermek istiyorum. Söz konusu  Ege Üniversitesi Kütüphanesi. Ege Üniversitesi Kütüphanesi bölgenin en büyüğü olması açısından önemli. Kütüphanemizde ulaşmak istediğimiz birçok kaynağı bulma şansına sahip oluyoruz. Ayrıca kütüphanemizin vize zamanlarında da açık olması, öğrencilere çalışma alanı yaratılması adına çok yerinde bir karar. Son olarak da kütüphanede çalışan memurlar da büyük bir nezaketle her zaman yardımcı oluyorlar. Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın olağanüstü gayretlerini de göz ardı edemem. Öğrencilerin mutlu olabilmesi için elinden gelen her şeyin en iyisini yapmaya çalıştığını açık bir şekilde görebiliyoruz. Rektörümüzün öğrencilerle kurmaya çalıştığı bu ilişki, bizler için son derece önemli. Bu çalışmalarından dolayı ona bir teşekkür borcumuzun olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Rektörle Akşam Çayına konuk olduk”   

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü 4.sınıf öğrencisi Mali uyruklu Abdullahi Coulibaly, “Türkiye’ye 2013 yılında geldim. İlk geldiğim zaman dille ilgili sıkıntı çekiyordum ama hazırlık eğitiminde Türkçemi geliştirdim. Şu an herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum.  Bölümümün eğitimi iyi ve hocalar adil davranıyor” dedi. Kampüste bulunan olanaklarla ilgili konuşan Coulibaly, “Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak bizlerle her zaman yakından ilgileniyor. ‘Rektörle akşam çayı’ etkinliğinde bizleri ağırladı, taleplerinizi tek tek dinledi, çözüme ulaştırdı. Kampüs çok güzel ve yeşil. Kütüphanenin sınav zamanı 7/24 açık olması öğrenciler için çok iyi ama kapasitesini artırırlarsa daha iyi olur. Kampüste spor faaliyetleri ve sosyalleşme imkânları mevcut” diye konuştu.

“Kendimi kampüs içerisinde güvende hissediyorum”

EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Dili ve Lehçeleri Bölümü Doktora Öğrencisi Avazkhan Umarov ise “Üniversite olarak Ege’yi seçtiğim için çok memnunum. Üniversitemizin en iyi özelliklerinden biri fakültelerin birbirinden ayrı yerlerde olmaması tek bir kampüs içinde bulunması. Kampüsün içinde her türlü sosyal imkân bulunuyor. Akademik kadro da oldukça donanımlı. Yemekhane ve kütüphane nitelikli. Kendimi kampüs içerisinde güvende hissediyorum ve okulun şartlarından çok memnunum. Biz misafir öğrencileriz. Burada çok iyi şartlarla okuyoruz. Yine de misafir öğrenciler için bir ofis yapılsa ve orada kaynaşsak bizim açımızdan çok iyi olurdu. Her misafir öğrenci orada kendini tanıtır ve bir çatı altında birleşirdi ” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir