Ege’de “Cumhuriyetin ve Kadın Sesleri” konferansı ve dinletisi

Nazlı Ersözlü-Müzeyyen Öztürk-Tülay Çolak

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” kapsamında “Cumhuriyet ve Kadın Sesleri” konferansı ve dinletisi gerçekleştirildi.

EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Etkinlik Salonu’nda yapılan programda; Prof. Dr. F. Reyhan Altınay’ın konferansı ve EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlileri Dilek Şafak Çakar ve Seher Dilmaç Meriç rehberliğinde bölüm öğrencileri solo dinletisi beğeni topladı. Kültür–sanat alanında kadınlara yönelik gelişmelerin anlatıldığı dinleti ve konferansa akademisyenler, öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Tarihsel taş plak kayıtları ve örneklerini açıklamalı olarak sunan Prof. Dr. F. Reyhan Altınay, Cumhuriyetin ilk kadın öğretmenleri, doktorları, avukatları, tarihçileri yetişirken bu dönemin ruhunu en fazla yansıtan kadın profilinin, sanat ve müzik alanında öne çıktığını söyledi. Cumhuriyet Döneminde Türk sanat ve halk müziği türlerinden sembol isimlerin öne çıkmaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Altınay, “Türk müziği tarihçileri ve yazarlarının Cumhuriyet Döneminde Türk kadınının kazandığı yeni mesleki statülerden biri olarak ifade ettiği kadın ses sanatçıları tam da bu toplumsal, kültürel dönüşüm döneminin merkezinde yerini almıştır” dedi.

Prof. Dr. Altınay, “Bugünkü etkinliğimizin esas kaynağını oluşturan taş plaklar, taş plak kayıtlar   ı hakkında kısaca bir hatırlatma yapmanın yararlı olacağını düşünüyorum. Öğrencilerimizde bu tarihsel ses kayıtları konusunda bir farkındalık yaratmak ve konuya dikkat çekmek amacıyla düzenledik”  diye konuştu. Prof. Dr. Altınay, “Atatürk’ün çağdaş toplumlar düzeyine ulaşmada belirlediği hedeflerde kadına yüklenen sorumluluğun belki de en görünürlük kazandığı alan kadın ses sanatçılarında ete kemiğe bürünmüştür” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Coşku dolu anların gerçekleştiği etkinlikte dinlenen taş plak kayıtları; Darülelhan Heyeti Taş Plak Arşivinden “Evlerinin Önü Çiftlik”, Gülistan Hanım’ın seslendirdiği “Seni Gördükçe”, Naime Birses’in seslendirdiği “Uşaklı Kız”, Eftelya Hanım’ın seslendirdiği “Kadıköylü”, Mahmure Handan Hanım’ın seslendirdiği “Karşıyakalı” oldu.

Ege Üniversitesi Ses Eğitimi Bölümü öğrencilerinin seslendirdiği eserler;  Sinem Bozkurt Çırak’dan  “Yarin Bu Kadar Cevri Gelir Miydi Hayale” , Seren Eroğlu’ndan  “Mehtaplı Bir Gece”, Nazlı Açıkgöz’den “Yine Kaynadı Coştu Dağların Dumanı” ve “Yanık Ömer”, Beste Yılmaz’dan  “ Mektebin Bacaları” ve “Çadıraltı Minare”, Zehra Akalın’dan “Kışlalar Doldu Bugün” ve “Kalenin Bayır Düzü” oldu.

Etkinlik sonrası Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü Türk Halk Müziği Anasanat Dalı Öğretim Görevlisi Zeynel Demir, katılımcılara teşekkür belgelerini verdi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir