Ege’de “ İleri Yaşta Kronik Hastalıklarda Nütrisyon Sempozyumu” düzenlenecek

 İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı ve Ege Geriatri Derneği tarafından “2. İleri Yaşta Kronik Hastalıklarda Nütrisyon Sempozyumu” düzenlenecek.  Sempozyumda,  ileri yaşta beslenme konusuna dikkat çekilecek. Farklı disiplinlerden bilim insanlarının bir araya geleceği programda;  kardiyovasküler hastalıklar, bası yarası, perioperatif dönemde ve demansta beslenme gibi konular ele alınacak. Sempozyum, 18 Ekim 2018 tarihinde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhiddin Erel Amfisinde gerçekleşecek.

Prof. Dr. Z. Fulden Saraç ve Doç. Dr. Sevnaz Şahin’in  başkanlığını yapacağı sempozyumun açılış konuşmalarını Ege Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Necdet Budak ve  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili  Prof. Dr. Cemil Gürgün yapacak. Sempozyum kapsamında “Yaşlı Demans Hastasında Nütrisyon Desteği, Yaşlıda Perioperatif Dönemde Nütrisyon Desteği, Yaşlıda Kardiyovasküler Sistem ve Nütrisyon, Yaşlıda Bası Yarası Ve Nütrisyon Desteği, Tazelenme Üniversitesi Örneği” başlıklı oturumlar düzenlenecek.

Doğurganlık ve mortalite hızında azalma, yaşlı nüfusun artmasına yol açıyor. Günümüzde dünya nüfusunun 580 milyonu 60 yaş ve üzerinde ve gelecek 50 yılda bu sayının üç kattan daha fazla artması bekleniyor. 2050 yılında toplumun yüzde 21.1’ini yaşlı nüfusun oluşturacağı düşünülüyor. Beslenme; sağlığı ve fonksiyonel yeterliliği etkileyen önemli bir faktör ve yaşlılar beslenme yetersizliği açısından gençlere göre daha yüksek risk altında bulunuyor. Yaşlılarda beslenme yetersizliği, hastalıklar ve hastalık komplikasyonları arasında güçlü bir ilişki var. Solunum sistemi, renal hastalıklar, diyabet, sepsis, karaciğer sirozu, hipertiroidi, demans, depresyon, Parkinson hastalığı ve maligniteler gibi farklı hastalıklarda, postoperatif dönemde, travma ve yanıklarda, dekübit ülserli hastalarda malnütrisyona sıkça rastlanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir