“30. Uluslararası Bahçe Bitkileri Kongresi” İstanbul’da düzenlendi

İZMİR (Ege Ajans)- Uluslararası Bahçe Bitkileri Derneği’nin (International Society for Horticultural Science – ISHS) çatısı altında, her dört yılda bir düzenlenen Uluslararası Bahçe Bitkileri Kongresi’ne bu yıl İstanbul ev sahipliği yaptı. Kongre; yüzlerce farklı ülkeden, binlerce bilim insanını bir araya getirerek, düzenlendiği ülkenin bilim çevresini, kültürünü, tarımını, tarıma dayalı sanayi, ihracat ve turizm potansiyelini tanıtıyor.

Ülke tanıtımına önemli katkı sağlayan kongreye 90’ın üzerinde ülkeden yaklaşık bin 800 bilim insanı katıldı. Türkiye’nin tarım ve bahçe bitkileri alanındaki sahip olduğu potansiyeli tüm dünyaya gösterme fırsatı bulduğu Uluslararası Bahçe Bitkileri Kongresi’nde, ülkemizin tarımdaki teknolojik alt yapısı ve kurumlar arası işbirliği katılımcılara anlatıldı.

Kongre kapsamında düzenlenen 39 sempozyumda;  her biri alanında tanınmış uzmanlar,  güncel konularda çağrılı bildiriler sundu. Ayrıca düzenlenen iki kolokyumda; şehirleşme, üretim zinciri, araştırma konularındaki yenilikler ve stratejiler tartışılırken, farklı başarı hikâyeleri katılımcılarla paylaşıldı. Etkinmlik kapsamında Uluslararası Bahçe Bitkileri Derneği (ISHS)’nin düzenlediği “Güney-Doğu Avrupa ve Orta Asya Ülkeleri Zirvesi”nde bölge sorunları ve işbirliği olanakları görüşülürken kongre öncesinde düzenlen “İyi Tarım Uygulamaları” ve kongre öncesinde başlayarak kongre süresince devam eden “Organik Tarım”  eğitimlerine ulusal ve uluslararası bilim adamları ve özel sektör temsilcileri konuşmacı olarak katıldı. Kongrenin son gününde sebzecilik, meyvecilik ve hasat sonu, süs bitkileri ve bağcılık konuları altında, İstanbul ve çevresinde ülkemizin bahçe bitkileri potansiyelini ve turistik güzelliklerini yansıtacak günlük teknik turlar düzenlendi.

Toplantıya Ege Üniversitesi adına katılım gösteren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Tüzel, Uluslararası Bahçe Kongresi’nin alanındaki en büyük toplantı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Tüzel, “Kongrede, dünya üzerinde ilgili tüm alanlarda çalışan araştırıcılar ve diğer paydaşlar her dört yılda bir araya gelerek gelişmeleri paylaşıyor. Toplantının bu yıl 30’uncu kez düzenleniyor olması uzun yıllara dayalı geleneği de ortaya koymaktadır. Bunun ötesinde bu kongre; hem ülkemizin tanıtımı, hem bahçe bitkileri alanındaki potansiyelimizi ortaya koyma hem de araştırmaların paylaşılmasına ve kurumların tanıtılmasına olanak yaratmış büyük bir fırsattır” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir