Ege’de “Uluslararası Dergilerde Yayın Yapma Eğitim Seminerleri” devam ediyor

Ali Şahini – Gülşah Saatçi

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda  “Uluslararası Dergilerde Yayın Yapma Eğitim Semineri” düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak Emerald Group Publishing Limited Türkiye ve Orta Asya temsilcisi Mine Tonta katıldı.

Seminerde yaptığı sunumda Emerald Group hakkında bilgi veren Mine Tonta, oluşumun amacından ve çalışmalarından söz etti. Tonta, Ege Üniversitesi’nde 2018 yılında 5bin 454 Emerald kullanımının olduğuna dikkat çekti.

Çalışma ve makalelerin dergilerde yayınlanma kriterlerini anlatan Mine Tonta; kariyer, paylaşma, itibar ve yayınlayanın iş tecrübesi gibi etkenlerin makale ve çalışmaların yayınlanmasında önemli rol oynadığını söyledi. “Neden dergide yayın yapıyoruz” sorusuna cevap aradıklarını belirten Mine Tonta, yapılan araştırmada yazarların yüzde 80’inin kariyer ilerlemesi ve kişisel gelişim amacıyla, yüzde 85’inin itibar ve iç-dış tanınırlığını artırmak amacıyla, yüzde 70’inin bilgi ve tecrübe kazanımı amacıyla, yüzde 50’sinin de şirket tanınırlığı ve iş katkısı amacıyla çalışmalarını yayınladığı bilgisini verdi.

Dergi seçiminde doğru kararın bir yatırım işi olduğunu belirten Tonta, iyi bir seçimin, çalışmanın saygınlığını ve tanınırlığını artırmasında önemli rol oynadığına vurgu yaptı. Tonta, “44 farklı ülkeden yayın kabul eden Emerald Group’un en çok dikkat ettiği hususlar; çalışmanın dili, referanslar ve yazarlara yapılan atıflardır” diye konuştu.

İyi bir makale nasıl olur?

Editörlerin ve hakemlerin dergilerde yayınlanacak makalelerde aradığı belirleyici özellikler hakkında konuşan Tonta; orijinallik, araştırma yöntemi, tartışmanın mantıksal devamlılığı, teorik ve pratik çıkarımlar, makalenin mevcut bilgiyle ilgisi ve onu geliştirmesi, referansların güncelliği, global odaklılık, editoryal kapsam ve iyi bir başlığın iyi bir makale için gereken özellikler olduğunu söyledi.

Mine Tonta, yapılan çalışmanın editör ve hakemlere sunulmadan önce yazar tarafından bizzat incelenip hataların düzeltilmesinin önemli olduğunu belirterek, “Eser gözden geçirilirken tespit edilen gramer ve yazım hatalarına, eksik veya hatalı referanslara dikkat edilmeli. Bu aşamada yazının başkalarına gösterilmesi ve taze bir gözle yazının kontrol edilmesi yararlı olacaktır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir