Prof. Dr. Ayaz, “Dünya Habitat Günü bize dünyaya karşı sorumluluklarımızı hatırlatıyor”

İZMİR (Ege Ajans)- Dünya Habitat Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “Kovid-19 pandemi sürecinin, barınma hakkının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi. Gayri resmi yerleşimlerde ve gecekondu mahallelerinde yaşayan 1 milyar insan var ve 100 milyondan fazla insan evsiz” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından her yıl ekim ayının ilk Pazartesi günü “Dünya Habitat Günü” olarak kutlanıyor. Ege Üniversitesi ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, 2020 Dünya Habitat Günü’nün temasının “Herkes İçin Konut: Daha İyi Bir Kentsel Gelecek” olarak belirlendiğini ifade ederek açıklamalarda bulundu.

Bu yılki kutlamalara Endonezya’daki Surabaya şehrinin ev sahipliği yaptığını söyleyen Prof. Dr. Ayaz, “Habitat Günü’nün temel amacı, yerleşim yerlerimizin durumu ve her insanın yeterli barınma hakkı üzerine düşünmektir. Aynı zamanda hepimizin; şehirlerimizin ve kasabalarımızın geleceğini şekillendirme gücüne ve sorumluluğuna sahip olduğumuzu hatırlatmayı amaçlar. Ekim ayı boyunca süren etkinlikler ‘Kent Ekimi’ adı altında düzenleniyor. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri içinde Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar esas alınarak; insan yerleşimleri, barınma sağlanması, yoksulluk içinde yaşayan veya yerinden edilmiş insanların içinde bulunduğu kötü durumları vurgulayan, kentsel yaşam kalitesini ve kimseyi terk etmeyen girişimleri kabul eden bir tema üzerinden farkındalık ve duyarlılık yaratılması amaçlanıyor” dedi.

“Barınma, temel bir insan hakkı”

Kovid-19 pandemi sürecinin, barınma hakkının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdiğini vurgulayan Prof. Dr. Ayaz, “Barınma, temel bir insan hakkıdır. Aynı zamanda, bir ölüm kalım meselesi olabileceği, Kovid-19 virüsünün yayılması ile gerçeklik kazanmıştır. Pandemide can kayıplarına karşı savaşımızın merkezinde yer almıştır. Kovid-19’un yayılması, önceden var olan bir küresel konut krizini şiddetlendirmiştir. Yeterli konut olmadan, sosyal mesafe ve iyi hijyen uygulamalarını yürütmek imkansızdır. Yaklaşık 1,8 milyar insan veya dünya nüfusunun yüzde 20’sinden fazlası yeterli konuttan yoksundur. Gayri resmi yerleşimlerde ve gecekondu mahallelerinde yaşayan 1 milyar insan var ve 100 milyondan fazla insan evsiz. 2030 yılına kadar yetersiz konutlarda barınmaya ve yaşamaya çalışan insan sayısı 3 milyara yükselebilir” dedi. Prof. Dr. Ayaz, salgın süresince şehirler ve yerel yönetimler tarafından yürütülen olumlu çalışmaların, dünyanın dört bir yanındaki eşitsizlikleri ve yoksulluk düzeylerini azaltmaya ve herkes için yeterli konuta erişim sağlamaya doğru ilerleyebileceğini gösterdiğini ifade etti.

Prof. Dr. Ayaz, “2020 Dünya Habitat Günü, şehir sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılama işlevlerinin merkezinde yer alan barınma ve gecekondu iyileştirme fikrini teşvik etmek için bilgileri koordine etmek ve paylaşmak adına bir merkez görevi görecektir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir