EÜ’nün düzenlediği çalıştayda pandemide uzaktan eğitim tecrübeleri paylaşıldı

Türkiye’de ilk defa EÜ ev sahipliğinde    “Uzaktan Eğitim Tecrübeleri Paylaşımı Çalıştayı” düzenlendi

EÜ’nün düzenlediği çalıştayda pandemide uzaktan eğitim tecrübeleri paylaşıldı

Türkiye’de ilk defa Ege Üniversitesinde, pandemi sürecinde eğitim deneyimlerini paylaşmak amacı ile  “Uzaktan Eğitim Tecrübeleri Paylaşımı Çalıştayı” gerçekleştirildi. Online ortamda gerçekleştirilen çalıştaya Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ve EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın yanı sıra çeşitli üniversitelerin Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin yetkilileri katıldı. Çalıştayda konuşan Prof. Dr. Naci Gündoğan, Ege Üniversitesinin uzaktan eğitim konusundaki çalışmalarından memnuniyet duyduklarını ve araştırma üniversiteleri arasında önemli bir konuma sahip olacağına inandığını söyledi.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise   “Üniversiteler, bu süreçten en çok etkilenen kurumlar arasında yer aldılar. Bu süreçte çağın koşullarını doğru okumanın ve bu koşulları hızlı yanıt veren eylem planlarına sahip olmanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Ege Üniversitesi olarak gerek sağlık alt yapımız gerekse eğitim öğretim faaliyetlerimiz bağlamında bu süreci hazırlıklı olarak en iyi şekilde yönettiğimizi söyleyebilirim” dedi.

Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen  “Uzaktan Eğitim Tecrübeleri Paylaşımı Çalıştayı”nın açılışında konuşan Prof. Dr. Naci Gündoğan, “Öncelikle böylesine önemli bir dönemde bu çalıştayı düzenlediği için Ege Üniversitesine teşekkür ediyorum. EÜ, ülkemizin güzide üniversitelerinden bir tanesi. Önümüzdeki dönemlerde de inşallah Araştırma Üniversiteleri arasında önemli bir konuma sahip olacak. Son yıllardaki ivmesi gerçekten takdire şayan. Bu dönemde Ege Üniversitesinin uzaktan eğitim konusundaki çalışmalarını duyunca daha da memnuniyet duyduk. Uzaktan eğitim kavramının ülkemizin önde gelen üniversiteleri tarafından sahiplenilmesini ve iyi uygulama örneklerinin bu üniversiteler tarafından gerçekleştirilmesini çok önemsiyoruz” dedi.

“Süreç boyunca üniversitelerimize tam yetki verdik”

Salgın dolayısı ile 23 Mart tarihinden itibaren tüm üniversitelerimizde uzaktan eğitim sistemine geçildiğini söyleyen Prof. Dr. Gündoğan, “Tüm üniversitelerimiz, bazı olumsuzluklara rağmen bu sürece dahil olarak öğrencilerimizi yalnız bırakmadılar.  Kimi üniversitelerimiz canlı olarak, kimi üniversitelerimiz asenkron şekilde tüm olanaklarını bu süreçte seferber ettiler. Yükseköğretim Kurumumuz, süreç boyunca uzaktan eğitim konusunda tüm üniversitelerimize tam yetki verdi.  Uzaktan eğitim ayrı bir bilim alanı. Bizim 3,5 aydır uyguladığımız sistem ise bir ‘Acil Uzaktan Eğitim’ uygulamasıdır. Yani yaşadığımız süreçteki bu eğitim aslında gerçekte olması gereken uzaktan eğitim değil, bir mecburiyet eğitimi oldu. Önümüzdeki süreçte de bunun tam mevzuatını oluşturduğumuzda, alt yapısını eksiksiz kurduğumuzda daha verimli bir sistem oluşturacağız. Bu konuda da yerli yazılımlar üretilmeye ve bu yerli yazılımlara yönelim gösterilmeye başlandı.   Ayrıca üniversitelerimizde uzaktan eğitim konusunda çok ciddi araştırmalar ve çalışmalar yürüten akademisyenlerimiz var. Bizim, yaşadığımız bu süreci bir fırsata çevirmemiz gerekiyor. Uzaktan eğitim demek sadece teknoloji demek değil. Teknoloji, bu işin olmazsa olmazı fakat uzaktan eğitimin içeriğinin oluşturulması da en az teknoloji kadar önemli. Yani, uzaktan eğitim materyallerini nitelikli olarak üretmeliyiz. Biz de bu durumdan dolayı YÖK dersleri platformunu oluşturduk. Önümüzdeki dönemde de bir açık ders ekosistemi oluşturmayı planlıyoruz. Değerli akademisyenlerimizin de bu konudaki her türlü fikrine açığız. Bu anlamda bu çalıştayın da çok uygun bir zamanda gerçekleştirildiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Süreci iyi bir şekilde yürüttük”

Salgın döneminin hayatın her alanında köklü değişiklikler meydana getirdiğini dile getiren EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  “Üniversiteler, bu süreçten en çok etkilenen kurumlar arasında yer aldılar. Bu süreçte çağın koşullarını doğru okumanın ve bu koşulları hızlı yanıt veren eylem planlarına sahip olmanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Ege Üniversitesi olarak gerek sağlık alt yapımız gerekse eğitim öğretim faaliyetlerimiz bağlamında bu süreci hazırlıklı olarak en iyi şekilde yönettiğimizi söyleyebilirim. Bizim Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezimizin kuruluşu 2018 yılında oldu. İlk olarak tüm ders ve programları tek çatı altında topladık ve yeni programlar açmak için gerekli çalışmaları yaptık. Dijital dönüşüm kapsamında ikinci adımımız da Rektörlüğümüze bağlı ilk ve tek koordinatörlük olan Eğitim Öğretim Teknolojileri Koordinatörlüğümüzün kurulması oldu. EgeDers sistemini 2019 yılında öğrencilerimizin ve öğretim elemanlarımızın kullanımına sunduk. Bu platform ile eğitim adına tüm zaman ve mekan sınırlarını ortadan kaldırdık. Öğretim elemanları ve öğrencilerin canlı ders ortamında bulunmalarını sağladık. 23 Mart tarihinden itibaren eğitimlerimizi güçlü alt yapımız ile senkron ve asenkron olarak sürdürüyoruz. Yaşanacak sorunlara karşın hızlı çözüm üretmek adına canlı destek hattını uygulamaya koyduk. Bu süreçte yoğun çalışmalarından dolayı Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ile Öğretim Teknolojileri Koordinatörlüğümüze yürekten teşekkür ediyorum. Salgın sürecinde YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç’ın motivasyon ve destekleri ile tek yürek olduk. Devletimizin ilgili Bakanlıkları ve Valiliğimiz ile işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürdük. Yaşadığımız tecrübeleri paylaşmak adına bu çalıştayı düzenledik. Katılımı için YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Çalıştay kapsamında Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Eralp Altun, “Acil Uzaktan Eğitim Nedir” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından EÜ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) Müdürü Doç. Dr. Fırat Sarsar’ın başkanlığında “Tecrübelerle Salgın Dönemi Uzaktan Eğitim” başlıklı panel gerçekleştirildi. Panelde konuşmacı olarak Trabzon Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ali Kürşat Erümit, Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Özkan, Bahçeşehir Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ergün Akgün, Yozgat Bozok Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Can Meşe yer aldı.

Hacettepe Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Arif Altun’un başkanlığında gerçekleştirilen “Geleceğe Yönelik Stratejiler” paneline ise; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Adnan, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Özarslan, Çanakkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Özdemir konuşmacı olarak katıldılar. Çalıştayın davetli konuşmacısı Oklahama State University Assoc. Prof. Dr. Tutaleni I. Asino, “Teaching and Learning Online During Covid Times Sharing Strategies, Reflections and Lessons Learned”  başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından çalıştay, soru-cevap etkinliği ile sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir