Egeli bilim insanlarına elektronik destek

Ege Üniversitesi’nden bir ilk daha!

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi, bilim insanları ve araştırmacılar ile öğrencilerin elektronik bilgi kaynaklarına daha kolay ve hızlı erişimi için  her türlü algoritmayı bünyesine kazandırarak kullanıcıların hizmetine sunuyor. Ege Üniversitesi, uluslararası eduGAIN projesi kapsamında yapılan çalışmaya, Türkiye’de katılan ilk üniversite oldu.  Ege Üniversitesinde TÜBİTAK ULAKNET-YETKİM entegrasyonu sayesinde, yurtdışı temelli birçok servise artık EgeSSO (kimlik.ege.edu.tr) şifreleri ile giriş yapılarak servislere ulaşım mümkün hale getirildi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Göreve geldiğimiz günden itibaren öğrencilerimizin ve araştırmacılarımızın bilimsel bilgiye kolay erişim sağlamak için her türlü uygulamayı üniversitemize kazandırmaya çalışıyoruz. Hayata geçirdiğimiz bu dijital ve elektronik uygulamalar sayesinde hem nitelikli bilgiye erişiyor hem de mensuplarımıza fırsat eşitliği sağlamış oluyoruz.  Ayrıca bu algoritmalar bize insan gücü ve zaman tasarrufu sağlıyor. Üniversitemiz bilim insanlarına uluslararası arenada rekabet etme, bilgiye ulaşma olanağı veriyor. Üniversitemiz uluslararası kimlik federasyonlarının federasyonu olan eduGAIN projesi kapsamında yapılan çalışmaya, ülkemizden katılan ilk üniversite oldu. Federasyonlar arası kaynaklara erişimi kolaylaştıran uygulamanın dünya çapında 60’tan fazla üyesi bulunuyor ve 5 binden fazla kimlik ve servis sağlayıcıyı birbirine bağlıyor. YETKİM’e katılmış olan kimlik sağlayıcıları, aksi istenmediği sürece eduGAIN içinde yer alır. Servis sağlayıcılar ise, istedikleri sürece eduGAIN içinde yer alırlar. Böylece üye federasyondaki hizmetleri kullanabilirler ya da verdikleri hizmetler üye federasyonların kullanıcıları tarafından kullanılabilir” dedi.

Rektör Budak, “Türkiye’nin yüksek eğitim ve araştırma kurumları için kimlik federasyonu olan YETKİM, farklı kurumların bir araya gelerek kullanıcıları ve kaynakları ile ilgili bilgi paylaşımını sağlayarak, işbirliği ve işlem kolaylığı sağlayan birliktir. YETKİM Federasyonu, paylaşılan hizmetlerin, federasyon çapında basitçe tanıtımını ve kullanılabilmesini sağlarken, üye kurum kullanıcılarının kimliklerinin tüm federasyonda geçerli olması olanağı da veriyor. Kimlik Federasyonunda, kullanıcıların bir tane kimlik bilgisi oluyor (EgeSSO) ve kimlik doğrulama işlemleri kullanıcının bağlı olduğu kurum tarafında yapılıyor. Kaynak yöneticileri kimlik doğrulama yapmaya gerek olmadan, sadece yetkilendirme yapıyor ve servisler için ayrı şifrelere ihtiyaç duyulmuyor. Kullanıcılar tüm servislerde tek oturum TOA (Single Sign On = SSO) açabiliyorlar. Üniversitemiz, YETKİM entegrasyonu sayesinde, Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı yönetimindeki;       Association for Computing Machinery-ACM, Cambridge, Web of Science, Institute of Physics (IOP), JSTO SAGE, Proquest Central, Proquest Ebook Collection, Proquest Dissertation and Thesis gibi erişimi verilen veritabanlarının tüm servislerine kimlik.ege.edu.tr kullanıcı bilgileri ile giriş yaparak, Proxy kullanmadan erişim imkanına kavuşturuldu. Entegrasyon çalışmalarımız devam ediyor, çok yakında bu sayı daha da artacak ve üniversitesimiz araştırmacılarının ve öğrencilerinin yurt dışındaki kaynaklara erişim imkanları daha da kolaylaşacak. Üniversitemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir