Ege’de “21. Uluslararası İktisat Öğrencileri Kongresi” başladı

İrem Tepedeldiren-Büşra Topalak

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen “21. Uluslararası İktisat Öğrencileri Kongresi” başladı. Ege Üniversitesi Kültür Sanat Evi’nde gerçekleştirilen kongreye;  Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Özlem Önder, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayten Ayşen Kaya, Öğrenci Temsilcisi Muhammet Can Özdemir, ION Akademi Kurucusu Ali Rıza Ersoy, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Prof. Dr. Özlem Önder, “Uluslararası İktisat Öğrencileri Kongresi, ilk gününden itibaren dünyadaki güncel gelişmeleri, genç sosyal bilimcilerin gündemine taşımayı amaçlamaktadır. 1998 yılından beri kongremizde önemli konulara değiniyoruz. Dijitalleşmeyle birlikte 4. Sanayi Devrimi’ne geçtiğimiz bu günlerde, robotik teknolojileri göz ardı edemeyeceğimiz bir dönemdeyiz. Bu nedenle ana temamız ‘Dijitalleşme ve Sanayi 4.0’ olarak belirlendi” dedi.

“Yeni tartışmalara ufuk açacak”

Prof. Dr. Ayten Ayşen Kaya, “Türkiye’de ilk kez İktisat Öğrencileri Kongresi, fakültemiz öğrencileri tarafından 1998 yılında düzenlenmiştir. O günden bugüne, her sene yurt içi ve yurt dışından birçok üniversiteden akademisyenleri, iş dünyasından ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcileri bir araya getiriyoruz” dedi. Kongrenin ana temasının Dijitalleşme ve Sanayi 4.0 olmasının amacına da değinen Prof. Dr. Kaya, “4. Sanayi Devrimi’ne geçilmesiyle birlikte dijitalleşiyoruz. Üretim otomasyonu büyük ölçüde değişti. Aynı zamanda ülkeler arasındaki rekabet de aynı oranda değişti. Dünyada genel eğilim ülkelerin kalkınma eğilimlerini yeniden gözden geçirmenin ve dijitalleşmenin sektörel yansımalarını dikkate alarak politika üretmelerini zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda kongremizin ana teması Dijitalleşme ve Sanayi 4.0 olarak belirlenmiştir. Kongremizin yeni tartışmalara da ufuk açacağını düşünmekteyiz”  diye konuştu.

Öğrenci Temsilcisi Muhammet Can Özdemir, kongreyi düzenlerken kendilerine destek olan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ile diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

“Her şeyde dijitale dönüyoruz”

ION Akademi Kurucusu Ali Rıza Ersoy açılış dersinde bütün dünyada dijitalleşme kavramının tartışıldığını belirterek, “Doğru zamanda doğru yerdeyiz. Endüstri 4.0, Almanya’nın ortaya attığı bir kavramdır. Burada bahsettiğimiz sadece üretim hatlarının dijitalleşmesi değil, baştan sona her şeyde dijitale dönülmesidir” dedi. Türkiye’de 2016 yılından beri dijitalleşme tartışmalarının yaşandığını belirten Ersoy, “1784’te İngiltere’de su buharının devreye girmesiyle ‘Makinalar Çağı’ başladı. Bu tarihle birlikte şehirlere göç başladı. Çünkü şehirlerde eğitim, sağlık, sanat, en önemlisi endüstri var. Su buharı sayesinde insanlık tarihinde görülmemiş bir refah yakalandı. Ardından 1870’li yıllarda Amerika’da seri üretim kavramı ortaya çıktı. Seri üretimle fiyat düştü, fiyat düşünce talep arttı. Böylece refah seviyesi tekrar insanlık tarihinde görülmemiş bir şekilde arttı. 1970’lerde insanlar, “Elektronik Devrim” ile tanıştı. Elektroniğin devreye girmesiyle birlikte otomasyon çağı da başladı ve sanayi ürünlerinin fiyatları yine düştü. Böylece insanların refah seviyesinde üçüncü kez bir sıçrama yaşandı” dedi.

İnsanlık tarihinde son zamanlarda ilk kez Doğu’daki üretimin Batı’daki üretimi geçtiğini ifade eden Ersoy, “Batı’nın krallığı Doğu’ya kaydı. Dolayısıyla 4.0 dediğimiz zaman aklımıza gelmesi gereken ilk şey, tehdittir. Çünkü 4.0, kas gücünü ortadan kaldırma niyetindedir. Batı, krallığını geri olmak için üç konu üzerine eğilmeye başladı: hız, esneklik ve ucuza üretim” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir