“Sportif aktiviteler yaşam kalitesini artırıyor”

Uzm. Dr. Oral, sporun kadın sağlığı üzerindeki önemini anlattı

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Sağlık Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Onur Oral, “8 Mart Dünya Kadınlar” günü dolayısıyla kadın sağlığı ve spor yaşamı konusunda açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Oral, “Kadının sağlıklı bir yaşama sahip olması yanında, kadınların yıllar içinde yaşayabileceği bazı metabolik sorunların oluşmasını önlemek veya tedavisini sağlamak adına da spor, sağlıklı yaşama katkı veren bir aktivite olarak göze çarpıyor” dedi.

Sportif aktivitelerin hem kadın hem de erkeklerde yaşam kalitesini arttırdığını ifade eden Uzm. Dr. Oral, “Her yaş döneminde seçilecek uygun fiziksel aktivitelerle ve enerji tüketiminin geliştirilmesine paralel olarak vücut kompozisyonu en uygun düzeyde koruyabilmek mümkün olabilmektedir. Bu nedenle, her yaşta ama özellikle orta ve ileri yaşlarda daha iyi yaşam kalitesi için fiziksel aktivite seviyesinin üst düzeyde tutulması sağlıklı bir yaşam için gerekli bir alışkanlık olarak hayata geçirilmelidir” diye konuştu.

Uzm. Dr. Oral, “Kadının sağlıklı bir yaşama sahip olması yanında, kadınların yıllar içinde yaşayabileceği bazı metabolik sorunların oluşmasını önlemek veya tedavisini sağlamak adına da spor, sağlıklı yaşama katkı veren bir aktivite olarak göze çarpıyor. Sağlığı tehdit eden metabolik sorunlar arasında, kalp ve damar hastalıkları en sık rastlanan problemlerdendir. Sedanter yani hareketsiz yaşam ve buna bağlı olarak sıkça görülen aşırı kilo ve obezite nedeniyle kadınlarda kalp hastalıklarının görülme sıklığı eskiye oranla daha fazla artma eğilimindedir. Bu sorunla baş edebilmek için son yıllarda, kadınların fizik aktiviteye daha çok zaman ayırdığını ve kalp hastalığının en belli başlı risk faktörleri olan artmış kan kolesterol seviyelerini düşürebilmek ve fazla kilolarından kurtulabilmek için spora daha yoğun ilgi göstermeleri çok yerinde bir tercihtir” dedi.

“Egzersiz osteoporoz riskini azaltıyor”

Egzersizin kadın sağlığı üzerinde olumlu katkı verdiği bir diğer kronik hastalığın da osteoporoz olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Oral, “Genel tanımıyla kemik erimesi olarak da adlandırılan osteoporoz, en sık görülen kemik hastalığı olmakla birlikte  yaşam süresinin uzaması ile her geçen gün daha da önem kazanan bir sağlık problemi haline geliyor. Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre menopoz sonrası kadınların yüzde 30’dan fazlasında, düşük kemik kütlesi ve mikro yapısındaki anatomik bozulmalar nedeniyle, kemik kütlesindeki azalmaya bağlı kemikler daha kırılgan bir hale geliyor. Osteoporoz oluşma riskini azaltmak amacıyla düzenli beslenme, yeterli kalsiyum alınımı ile birlikte düzenli fiziksel aktivite kemik kütlesindeki kayıplar azaltılabiliyor. Sporcu kadınların ilerleyen yaşlarda osteoporoza yakalanma riskinin düşüklüğü ve spor yapan kadınlardaki kemik yoğunluğu yapmayanlara oranla daha fazla olması, egzersizin kadınların ilerleyen yaşlarda osteoporoza yakalanma riskini azaltmasıyla beraber semptomların iyileştirilmesi, fonksiyonel kayıpların giderilmesini sağlamak adına çok gerekli olduğu gerçeğini ortaya koyuyor” dedi.

Uzm. Dr. Oral, “Kadınların fiziksel aktivite ve egzersiz konusunda aktif bir tutum içinde yaşamlarını sürdürmeleriyle, birçok bedensel, mental, metabolik ve psikolojik hastalığı önleyerek, yaşam kalitelerinin arttırabilmeleri için, spor alışkanlığının tüm hayata yayılması büyük önem taşıyor. Kadınların spora katılımlarının ve bu alandaki başarılarının daha da artması dileğiyle,  8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir