Doç. Dr. Akmeşe, “Teknoloji görme engellerin hayatı için önemli konumda”

Ege’de “Görme Engelliler İçin Sesli Kitap Eğitimi”

Doç. Dr. Akmeşe, “Teknoloji görme engellerin hayatı için önemli konumda”

Alparslan İnaç- Taylan Deniz Kandemir – Hajar Sabiki

Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görme engellilere eğitim desteği sunmak için bir araya gelen gönüllü üniversite öğrencilerini bilgilendirmek amacıyla sesli kitap eğitimi konferansı düzenlendi.  Konferansta, Engelsiz Ege Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Özgökbel Bilis ve EÜ Kütüphanesi Görsel İşitsel Materyal Birimi Sorumlusu Ayşe Seven konuşmacı olarak yer aldı. Etkinliğe, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Bayraktar, akademisyenler ve gönüllü üniversite öğrencilerini katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, “Merkez Kütüphanemizde ders kaynaklarının sesli kitap haline getirilmesi, görme engelli öğrencilerimizin eğitimi için çok önemli” dedi.

Ege Üniversitesinde görme engellilere yönelik pek çok proje yapıldığını dile getiren Doç. Dr. Akmeşe, “Geçen yıldan bu yana EYBİS (Engelsiz Bilgilendirme ve Yönlendirme Sistemi) ile navigasyon uygulaması gerçekleştiriyoruz. Uygulama, kampüs içinde adım adım yol tarifi veriyor. Ayrıca görme engelli öğrencilerimizin sık kullandığı güzergâhları da bireye özel olarak uygulama ile tanımlıyoruz” diye konuştu.

Görme engelli öğrencilerin eğitiminde en önemli şeyin akran desteği olduğunu söyleyen Doç. Dr. Akmeşe, “Öğrencilerimize sesli kitap sistemine yönelik eğitim veriliyor. Bir görme engelliye programı en iyi anlatan kişi, programı aktif kullanan başka bir görme engelli öğrencimiz oluyor. Sesli kitap alanında kütüphanemiz çok donanımlı. Akıllı telefonlar, kabartma ekranlar gibi araçlarla da bu içeriklere ulaşmak mümkün. Teknoloji bir görme engellinin hayatı için çok önemli bir konumda. Teknolojik olanakları iyi kullanan engelli bir birey, iş hayatında da aktif ve başarılı olacaktır. Bizim bu olanakları onlara sağlamamız gerekiyor” dedi.

Doç. Dr. Pınar Özgökbel Bilis ise konuşmasında görme engelliler için sesin önemine değindi.  Sesli kitabın kategorisine göre oluşum sürecinden ve dikkat edilmesi gereken kurallardan bahseden Bilis, Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’ndeki sesli kitaplara sadece görme engellilerin kişiye özel şifreleri ile ulaşabileceğini söyledi. Sesli kitapların detaylarına dikkat çeken Doç. Dr. Bilis, en önemli kuralın kitabı hatasız okumak olduğunu belirterek “Hayatta herkes şanslı doğmuyor ve hayat sürprizler ile dolu ancak bizler sesli kitap ile eşit eğitim sunma şansına sahibiz” dedi.

Görsel İşitsel Materyal Biriminin 2009 yılından beri görme engelli öğrencilere hizmet verdiğini söyleyen Ayşe Seven, “Ben de sesli kitap seslendiriyorum. Öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda akademik kitapları seslendiriyoruz ve çevrimiçi olarak hizmete sunuyoruz” diye konuştu. Etkinlik sonunda Ayşe Seven sesli kitap kayıt sürecine yönelik bir eğitim gerçekleştirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir