Prof. Dr. Uğur, “Yapay zekâ her alanda bizimle birlikte”

EÜ’de “Yapay Zeka ve Yapay Zekanın Toplum Üzerinde Etkileri” semineri

Prof. Dr. Uğur, “Yapay zekâ her alanda bizimle birlikte”

Alparslan İnaç- Taylan Kandemir

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü tarafından “Yapay Zeka ve Yapay Zekanın Toplum Üzerinde Etkileri” semineri düzenlendi. Biyomühendislik Bölümü Konferans Salonunda gerçekleşen seminere Biyomühendislik Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aynur Gürel, bölüm akademisyenleri ve öğrenciler katıldı. Semineri, Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Yazılımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aybars Uğur verdi.

Dünya üzerindeki tüm teknoloji şirketlerinin yapay zeka üzerinde çalışmalar yaptığını belirten Prof. Dr. Uğur, “Makinalar tarafından sergilenen zekaya, yapay zeka denir. Dolayısıyla yapay zekâ, insan zekasını taklit eder. Ancak yapay zekâların daha hızlı olmaları ve çok büyük depolama alanları olması onları insanlardan ayırır” diye konuştu.

Yapay zekânın temelde ikiye ayrıldığını söyleyen Prof. Dr. Uğur “Bu ayrım basit yapay zekâlar ve yapay genel zekâlar olarak yapılır. Basit yapay zekâlar, tek bir alanda yeterliliğe sahipken yapay genel zekâlar, insan zekâsının yapabildiklerinin tümünü yapabilen ve öğrenebilen teknolojilerdir.   Çalışmalar genellikle ‘yapay genel zekâlar’ alanında yapılmaktadır” dedi.

Yapay zekânın insanlığın geleceğinde çok önemli bir yeri olacağını dile getiren Prof. Dr. Uğur “Yapay zekâ teknolojileri en çok savunma sanayide kullanılıyor. Yol planlama ve akıllı silahlar, yapay zekânın büyük oranda etkilediği alanlardan bazılarıdır. Eğitim konusunda geride olduğumuz konuların farkına varmakta yapay zekâ önemli etkendir. Hayatımızın her parçasında yer alan yapay zekâ; tarım, sanayi, tekstil kısacası her alanda bizimle beraberdir” diye konuştu.

Medya’da yer alan “yapay zekâ işlerimizi çalıyor” içerikli haberlerin gerçeği yansıtmadığını, ancak başka tehlikelerin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Uğur “Makinaların hatalı tanımları oluyor. Özellikle birbirine benzeyen maddelerde karışıklık çok oluyor. İnsanlar gibi değiller, bu konuda çok yanılıyorlar. Bu hatalar önemli sorunlara neden olabiliyor. Ayrıca devletler ve şirketler yapay zekâyı insanları izlemek, onlara ait verileri toplamak için kullanması ve özgürlükleri ve özel hayatı engellemesi gelecek için en fazla kaygı duyulması gereken konu” dedi.

Konuşması sonunda Prof. Dr. Aybars Uğur’a, Prof. Dr. Aynur Gürel tarafından “Teşekkür Belgesi” verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir