Ege’de “Ekolojik Okuryazarlık Eğitimi” başladı

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF)’nin,  TÜBİTAK Doğa ve Bilim Okulları çağrısı kapsamında yürüttüğü, “Ekolojik Okuryazarlık Eğitimi” projesi,   Urla, Klazomenai Antik Kentin’de  gerçekleştirilen  ilk etkinlik ile başladı.  Projenin açılışına,  İİBF Dekan Vekili  Prof. Dr. Özlem Önder; Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Metin Karadağ, Proje Ekibi olarak Doç. Dr. Meneviş Uzbay Pirili, Prof. Dr. Funda Barbaros, Akın Erdoğan, Pınar Börü, Cemre  Çakır ve  İİBF öğrencileri ve  Klazomenai Antik Kent sorumlusu Ertan İplikçi  katıldı.

Seminerin açılışında  konuşan Prof. Dr. Özlem Önder,  “Fakültemiz öğretim üyeleri tarafından yürütülen bu projenin, gençlerin,  gerek  bireysel  gerekse meslek yaşamlarında sürdürülebilir yaşam biçimlerini oluşturmalarında olumlu  katkı sağlayacağına ve  bu alandaki girişimlerin hayata geçirilmesine destek vereceğine  inanıyorum” dedi.

Doç. Dr. Meneviş Uzbay Pirili ise  “Ekolojik okuryazarlık eğitiminin temel ilkesi,  öğrencilerin, insan – doğal sistemler etkileşimini  kuramsal bilgilerin yanı sıra, yaşayarak,  duyumsayarak ve  deneyimleyerek öğrenmeleridir. Dolayısıyla eğitim faaliyetlerinde öğrencilerin farklı kavrama ve öğrenme kapasitelerinin, yani hem duygusal zekalarının hem sosyal zekalarının ve aynı zamanda da ekolojik zekalarının beslenmesi ve entegre edilmesi ön plana çıkmaktadır. Proje boyunca yer alacak eğitim  etkinliklerinde öğrenciler; Karaburun zeytin rotası yürüyüşünde anıt zeytin ağaçlarıyla tanışacak, zeytin toplayacak,  zeytinin kimyasını deneylerle öğrenecek ve zeytin sıkımını gözleyecek.  Zeytinyağı tadımı etkinliğiyle, ağacından başlayıp sofralarımıza gelene değin zeytinin yolculuğunu öğrenerek,  yöresel mutfağın tadına varacak. Zeytinyağlı, nergis kokulu sabun yapım atölyesinde sabun yapacak, atölye çalışmalarında, ekoloji ve ekonomiden,  felsefe ve arkeolojiye kadar çeşitli konularda  interaktif eğitim çalışmalarına katılacaklar” dedi.

Ekolojik Okuryazarlık Eğitimi  Projesi ile üniversitede iktisat bilimi okuyan gençlere, ekolojik okuryazarlık eğitimi vererek,  öğrencilerin insan-doğa etkileşimini ve ekolojik sorunları derinlemesine anlama, öğrenme ve değerlendirme kapasitelerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Sekiz ay sürecek olan proje kapsamında,  Ege Üniversitesi İİBF öğrencilerinden seçilmiş elli kişilik öğrenci topluluğu eğitim görecek.  Etkinlikler, projeye destek verecek olan Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Karaburun’daki  “Zeytin Okulu” eğitim binasında, Urla’da ve Karaburun’un çeşitli köylerinde gerçekleştirilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir