Emel Akın Meslek Yüksekokulu’nun 30’uncu yılı

Prof. Dr. Budak “Sizi hayatta kalıcı kılan bıraktığınız eserlerdir”

Eda Taşkır – Mashal Haidari

Eğitimde 30’uncu yılını tamamlayan Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulunda bir kutlama töreni gerçekleştirildi.   Törende Rüştü Akın Vakfı’nın katkılarıyla yenilenen dersliğin de açılışı yapıldı. Emel Akın MYO Binasında gerçekleşen törene Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Ersan, Prof. Dr. Kutsal Turan, Prof. Dr. Oğuz Bayraktar, Emel Akın MYO Müdürü Doç. Dr. Sevda Altaş, Yüksekokul kurucusu Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, Moda ve Tasarım Yüsekokulu Müdürü Prof. Dr. Ziynet Öndoğan,  Rüştü Akın Vakfı Başkanı Füsun Yönder, Emel Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Bugün burada yenilenen dersliğimizin açılışını yapıyor ve meslek yüksekokulumuzun 30’uncu yılını kutluyoruz. Bir yandan da Emel Akın’ı anmış oluyoruz. İnsanların en hayırlısı insana faydalı olandır inanışını burada da gördük. Böyle hayırsever insanlarımız ve böylesine güzel bir kültürümüz var” dedi.

Prof. Dr. Budak, “Yeni teknolojiler gelişiyor ama bizim bu konularda kendimizi güncellememiz lazım. Üniversitemizde birçok alanda olduğu gibi tekstilde de güçlüyüz. Tekstil, dünyanın gündeminde ve önemli bir sektör. Biz de burada hocalarımızla ve projelerle güzel işler yapıyoruz. Bunu daha iyi noktalara getirmek için fiziksel anlamda, makine ve teçhizat anlamında ne yapmamız gerekiyorsa üniversite olarak olabildiğince destek sağlayacağız. Ayrıca özel sektörle işbirliğini de güçlendirme konusunda çalışmalar yapacağız. Bu hayatta sizi kalıcı yapan şey bıraktığınız eserler oluyor. Rüştü Akın Vakfı da ülkemiz için bu konuda önemli eserler bırakan adımlar atmaya devam ediyor. Dilerim ki ülkemizde böyle aileler daha da çoğalır. Rüştü Akın Vakfı ailesi önemli bir örnek teşkil ediyor. Ben  Rüştü Akın ve Emel Akın’ı rahmetle anıyor ve ailesini de burada ağırlamaktan onur duyuyorum” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Sevda Altaş, tüm meslek yüksekokulları içerisinde en aktif meslek yüksekokulu olduklarını vurguladı. Doç. Dr. Altaş,  “2019 yılı itibariyle Emel Akın Meslek Yüksekokulu; 503 öğrencisi, 18 kişilik akademik personeli, 11 kişilik idari personeliyle kendi sınıfında başarılı olan ve sektörde mezunlarının beğeni gördüğü bir okul. AVESİS sistemi verilerine göre okulumuz, tüm meslek yüksekokulları içerisinde en fazla projesi, patenti ve ödülü olan kurum. Bu başarıda altyapı olanaklarını kullanmamızda desteklerini esirgemeyen Tekstil Mühendisliği’nin katkısı çok büyük. İki kurumun uyum ve işbirliğinde çalışması her zaman yüksekokulumuza güç katmış ve eğitimde farklı bir konumda olmamızı sağlamıştır. Rüştü Akın Vakfının da bu başarıda şüphesiz ki katkısının çok önemli olduğunu belirtmek isterim. Okulumuz şimdi olduğu gibi gelecekte de Ege Üniversitesine layık çok kaliteli işlere imza atmaya devam edecektir” dedi.

Tekstil ve konfeksiyon teknikerliği eğitiminde kurulan ilk okul

Emel Akın MYO kurucusu Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu ise yaptığı konuşmada Meslek Yüksekokulunun tarihçesi hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Tarakçıoğlu, “Uşaklı tekstil sanayicilerinin başvurusu üzerine kurulan Ege Üniversitesi’ne bağlı Uşak Meslek Yüksekokulu, öğretime 1988 yılında Tekstil Mühendisliği bölümünün uygulama işletmesi pamuk iplikçiliği ailesinin arkasındaki bir odada 16 öğrenci ile başladı. Afyon Kocatepe Üniversitesine bağlandığı 1993 yılına gelindiğinde program sayısı 7’ye çıkmış, öğrenci sayısı 200’ü geçmişti. Uşak Meslek Yüksekokulu başarılı idi ve öğrencileri mezun olmadan iş buluyorlardı. Ege Üniversitesinin de Tekstil Mühendisliği Bölümünün altyapısını ve öğretim elemanlarını müştereken kullanarak tekstil ve konfeksiyon teknikerliği eğitim öğretimi içinde eşsiz bir ortam oluşturmuştuk. Bu eşsiz ortamın edindiğimiz tecrübelerin okul Uşak’a taşındıktan sonra da sürdürebilmek için benim önerim ve rahmetli rektörümüz Sermet Akgün’ün istekleriyle aynı yıl içerisinde Ege Üniversitesi Bornova Meslek Yüksekokulunu kurduk. Daha sonra Senatomuzun kararı ve YÖK’ün onayıyla Bornova Meslek Yüksekokulunun adı Emel Akın Meslek Yüksekokulu olarak değiştirildi. Okulumuz çok başarılı olmuştu. Türkiye’de tekstil ve konfeksiyon teknikerliği eğitiminde yalnızca ilk kurulan okul olmakla kalmamış, bir örnek ve ekol olmuştu. Bugün Rahmetli  Rüştü Akın’ın kendisi olmasa da kurduğu vakıf, eserleri ve her şeyden önemlisi yetiştirdiği hayırlı evlatlar ve öğrenciler ile her an hala aramızda” diye konuştu.

Rüştü Akın Vakfı temsilcisi Nuri Akın ise, “Babam Rüştü Akın, iş hayatında muvaffak olmuş bir kişi olarak 1986 senesinde bu başarılarını taçlandırmak ve bir vakıf kurmak istediğini, bu vakfın da eğitime dönük bir vakıf olmasını istediğini belirtmişti. Bu sayede bugün Türkiye’de katkı sağladığımız 8 okuldan biri de Emel Akın MYO’dur. 1986’dan bugüne ilkokul, lise, üniversite ayrımı yapmadan başarılı ve ihtiyacı olan talebelere burs verdik. Yaptırdığımız okulları ise devletimize hibe ettik fakat hiçbir zaman o okullardan desteğimizi çekmedik” dedi.

Törende Prof. Dr. Necdet Budak ve katılımcılar kurdele keserek yenilenen dersliğin açılışını yaptı. Ayrıca, Emel Akın Meslek Yüksekokulu’nun 30’uncu yılı dolayısı ile pasta kesimi gerçekleşti. Prof. Dr. Necdet Budak, katkılarından dolayı Rüştü Akın Vakfı Başkanı Füsun Yönder’e “Teşekkür Plaketi” verdi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir