Prof. Dr. Budak “Bu sese kulak verin!”
EÜ’den “İşitme Sağlığı Hakkında Bilgilendirme ne Farkındalık Yaratma Etkinliği”
İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Odyometri Bölümü 2’nci sınıf öğrencileri Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında, “İşitme Sağlığı Hakkında Bilgilendirme ve Farkındalık Yaratma” stant etkinliği gerçekleştirdi.
Açılan standı ziyaret eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, burada yetkililerden bilgi alarak yapılan işitme testine katıldı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği stantta vatandaşlarla sohbet eden Prof. Dr. Budak, “ Üniversite olarak engelsiz bir dünya için bütün birikimimizi seferber ediyoruz. Bu kapsamda üniversitemizin bütün birimleri farkındalık oluşturmak için önemli sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyorlar. Burada da etkinlik kapsamında vatandaşlarımıza işitme testi yaparak herhangi bir rahatsızlık durumunda erkenden önlem almalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Bütün vatandaşlarımıza ‘Bu sese kulak verin’ çağrısında bulunuyorum. Engelsiz bir toplum için üniversitelerin sorumluluğu büyük ve biz bunun farkındayız. Bu doğrultuda bir gün değil her gün engelsiz bir dünya için çalışıyoruz. Etkinlikte emeği geçen çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ana Poliklinik giriş koridorunda gerçekleştirilen etkinlik; Odyometri Programı, Engelsiz Ege Birimi ve Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ve yürütücülüğünde, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı ve Ege Üniversitesi İşitme Topluluğu (EGİT)’nun destekleriyle yapıldı. Etkinlik kapsamında stant alanına gelen ziyaretçilerin farkındalığı arttırmaya yönelik broşürler dağıtıldı, bilgilendirici video gösterimi izlettirildi ve işitme tarama testi yapıldı.
Sosyal Sorumluluk Projesi olarak hayata geçirilen etkinliğin yürütücülüğünü, Engelsiz Ege Birim Koordinatörü ve Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe ve Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Gülce Kirazlı yaptı.
“Ülkemizde 3 milyona yakın birey işitme kaybı problemi yaşıyor”
Etkinlikte katılımcılara farkındalık yaratmayı amaçlandıklarını söyleyen Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Ülkemizde 3 milyona yakın birey işitme kaybı problemi yaşamaktadır. Doğuştan ve sonradan görülebilen işitme kaybında erken tanı son derece önemlidir. İşitme kaybının erken dönemde fark edilmesi ve kulak burun boğaz uzmanına başvurulması için toplumun işitme sağlığı hakkında bilgilendirmesi ve işitme kaybı hakkında farkındalık yaratılması önemlidir. İşitme kaybında erken müdahalenin ardından cihazlama ile çocukların ve yetişkinlerin yaşam kalitesi olumlu yönde etkilenmektedir” diye belirtti. Piştav Akmeşe, her yıl ortalama bin 300 ile 2 bin 600 civarında çocuğun doğuştan işitme kayıplı olarak dünyaya geldiğine değindi.
“Hedef en az 5 bin kişi”
Öğr. Gör. Gülce Kirazlı, üç gün boyunca stantlara gelen kişileri ve yakınlarını işitme sağlığını korumaya yönelik önlemler ve işitme sağlığını tehdit edebilecek risk faktörleri konularında öğrencilerle beraber farkındalık kazandırmayı amaçladıklarını belirtti. Kirazlı, “Stant alanına kurduğumuz işitme tarama test cihazıyla işitme kaybı şüphesi saptadığımız kişileri, projemizin sonraki ayağı olarak hastanemiz Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı’na yönlendirip, varsa işitme kaybı tanılarını koymayı hedefliyoruz” dedi.
“Öğrencilerimizle birlikte ne kadar çok insanı bilgilendirip, işitme problemlerini çözebilirsek o kadar çok insanın hayatına dokunmuş oluruz” diyen Kirazlı, hedeflerinin etkinlik süresince en az 5 bin kişiye ulaşmak ve onlara farkındalık kazandırmak olduğunu söyledi. Kirazlı, “Projenin hayata geçirilmesinde destek olan başta Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak olmak üzere, Ege Üniversitesi birimlerine, tüm hocalarımıza ve öğrencilerimize çok teşekkür ederiz” diye konuştu.
Ege Üniversitesi İşitme Topluluğu (EGİT) Başkanı Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO Odyometri 2’nci Sınıf öğrencisi Gülseren Demir ise “EĞİT olarak toplumu işitme sağlığı hakkında bilgilendirmeyi, işitme kayıplı bireyler için farkındalık yaratabilmeyi amaçlıyoruz. Her insanın bir gün işitme kaybı yaşayabileceğine dikkat çekmek için bu etkinliği hazırladık. Umarız ki bir gün herkes farkındalık kazanır” diye konuştu.
Proje kapsamında açılan stantta; broşür ve afiş dağıtımı, video gösterimi gerçekleşirken; işitme sağlığı hakkında farkındalık yaratmak amacıyla öğrencilere, akademik ve idari personele ve Ege Üniversitesine başvuran hasta ve hasta yakınlarına işitme taraması testi yapıldı.
HABER: Nur Sena Karakılıç- Deniz Şimal Taşan