Prof. Dr. Jaeschke, “Parasetamol, karaciğer hasarının en önemli nedenlerinden biri”

Öykümcan Ege Yaman – Vahdet Karakaş

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Konferans Salon’unda Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı ve Türk Toksikoloji Derneği iş birliği ile düzenlenen “Parasetamole Bağlı Karaciğer Toksisitesi: Deney Hayvanı Çalışmalarından İnsan Patofizyolojisi ve İlaç Keşfine Geçiş” başlıklı konferans Kansas Üniversitesi Tıp Merkezi, Farmakoloji, Toksikoloji ve Terapötikler Departmanı Başkanı Prof. Dr. Hartmut Jaeschke tarafından verildi. Konferansa Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Yalçın, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansta konuşan Rektör Budak, konferansı veren Prof. Dr. Hartmut Jaeschke’ye katılımlarından dolayı teşekkür etti. Prof. Dr. Budak, “Bu gün önemli bir konuğumuz var. Önümüzdeki yıllarda da bu tür konferanslar vesilesi ise önemli isimleri üniversitemizde ağırlamak isteriz. Özellikle sağlık ve ilaç alanında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ARGE çalışmaları çok daha önem kazanıyor. Bu alanda çok hızlı değişim var. İlaç keşif ve geliştirme alanında vereceği konferans nedeniyle Prof. Dr. Hartmut Jaeschke’yi üniversitemizde ağırlamaktan mutluk duyuyoruz” dedi.

Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Orhan,  Prof. Dr. Hartmut Jaeschke ile birlikte çalışmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Orhan, slayt gösterisi eşliğinde konferans için davet ettiği Dr. Jaeschke’yi sosyal ve bilimsel başarıları yönünden katılımcılara tanıttı.

Prof. Dr. Jaeschke konuşmasında parasetamolün en yaygın ve reçetesiz kullanılan ilaçlardan biri olduğunu belirtti. Jaeschke, “ABD’de yapılan araştırmalara göre karaciğer yetmezliğine en çok sebep olan ilacın parasetamol olduğunu görüyoruz. Aşırı dozda parasetamol kullanımı yılda sadece ABD’de 400 ila 500 kişinin ölümüne neden olmakta” diye konuştu. Parasetamol üzerine yapılan araştırmaların 60’lı yıllarda başladığını belirten Jaeschke “Çalışmalar çok hızlı bir şekilde ilerledi. Parasetamolün öncülü olan fenasetinin, karaciğer toksisitesi ve kanser gibi yan etkilerinin fark edilmesinden dolayı 80’li yıllarda satışı durduruldu. Günümüzde devamında klinik kullanıma giren parasetamolün ise milyonlarca dolarlık bir piyasası bulunuyor” dedi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir